Beroepenfiches Vorige

1 van 45

Volgende

Wat doet een technisch medewerker in een waterzuiveringsstation?

We zetten regelmatig een job in de kijker die (bijna) niemand kent. Deze keer is dat de job van Ronny Knevels, technisch medewerker in een waterzuiveringsstation van Aquafin. Een diversere job dan je zou denken. “Eigenlijk ben ik ook een beetje laborant.”

27 mei 2019

Delen

Ronny Knevels
"We hebben best wel een verantwoordelijkheid." (Ronny Knevels, technisch medewerker Aquafin)

Samen met een zestal collega’s vormt Ronny ‘Team Bree’, dat werkt in de zone Maasbekken. “In onze zone, met een straal van 40 à 50 kilometer, staan wij in voor alle waterzuiveringsinstallaties, pompstations en collectoren”, vertelt Ronny.

De bekende televisieserie De Dag, waar Aquafin aan meewerkte, speelt zich deels af in een waterzuiveringsstation. Maar dat was onbemand …

“Ja, dat klopt. Alleen de waterzuiveringsstations met een grote capaciteit zijn bemand. Binnen mijn regio zijn dat er twee. Maar ook de andere drie onbemande volgen wij op. Mijn job is heel allround. Elke dag is anders.”

Wat doe je precies als technisch medewerker?

“Ik sta in voor het elektrisch en mechanisch onderhoud van onze installaties. Dat gaat van smeren, en olie verversen tot reinigen. Ook herstellingen horen daarbij. Maar het belangrijkste is dat wij er mee voor zorgen dat het huishoudelijk afvalwater dat via de riolen binnenkomt, gezuiverd terug de beek instroomt. Zo’n station zuivert op basis van bacteriën. Wij volgen het evenwicht van die bacteriën op. Vergelijk het met de vissen in je aquarium die zich ook goed moeten voelen. Eigenlijk ben ik dus ook een beetje laborant.”

Dat is best divers. Welke vooropleiding heb je?

“Ik ben technisch geschoold als A2 elektriciteit. Kennis van mechanica en elektriciteit is nodig. Het aspect waterzuivering en labowerk leerde Aquafin me aan. We krijgen veel opleidingen en het is mogelijk om je op te werken. We hebben trouwens ook best wel een verantwoordelijkheid. Bij de grotere waterzuiveringsinstallaties gaat er al snel meer dan tweeduizend kubieke meter per uur aan gezuiverd water buiten. En dat moet altijd voldoen aan strenge lozingsnormen.”

Doe je het graag?

“Absoluut. Ik doe dit al twintig jaar en heb nooit het idee dat ik op mijn werk zit. We kunnen ons werk voor een deel zelf indelen. Bij minder weer doen we binnenshuis bijvoorbeeld onze administratie. Maar als we een rioleringsonderzoek doen, kunnen we dagen in de natuur zitten. Dat vind ik wel fijn. Ik hou van groen en van het milieu.”

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?