Kansen voor virtual reality-ontwikkelaars
Bedrijven actief in virtual reality zitten in een groeimarkt. Ze krijgen vanuit uiteenlopende hoeken steeds meer vragen om VR-projecten uit te werken.
Om vijftig nieuwe technische collega’s aan te trekken had UNILIN, onder meer bekend van de Quick-Step-vloeren, perfect voor een klassieke rekruteringscampagne kunnen kiezen. Maar ze gooiden het bewust over een andere boeg. Om sollicitanten te laten ontdekken wat machinebedieners en techniekers precies doen, trok het de kaart van virtual reality (VR) en gamification. “We ontwikkelden een VR-film die kandidaten een zo realistisch mogelijk beeld van hun nieuwe werkplek biedt”, vertelt Nick Leenaert, talent director bij UNILIN. “Dankzij VR en 3D kunnen ze de rol van machinebediener en technieker zelf ervaren, alsof je werkelijk in onze productieafdeling staat.”
De VR-actie was behoorlijk ambitieus. UNILIN voorzag niet alleen een eigen stand met de zogenaamde Oculus Rift VR-bril in hun Quick-Step-showroom en bij partners. Daarnaast werden er duizenden VR-brilletjes afgeleverd bij geïnteresseerden, (voormalige) kandidaten én bij UNILIN-medewerkers. “Hierop kregen we veel reacties, ook uit onverwachte hoek”, stelde Nick Leenaert vast. “Zo blijken ook veel kinderen en jongeren onze VR-film echt te waarderen. ‘Mijn kinderen vonden het fantastisch. Als dit een job is in productie, dan wil ik ook wel in productie gaan werken’, zo hoorden we regelmatig.”
De positieve feedback zette UNILIN aan tot denken. “Dit neveneffect van onze rekruteringscampagne hadden we niet verwacht. Onze actie stimuleert ook jongeren voor een technische job tout court. En verbetert het imago van de maakindustrie”, stelt Leenaert. “De drempel ligt bij onze actie namelijk laag om te weten te komen wat zo’n productiejob inhoudt. Je moet eigenlijk alleen maar je smartphone in het VR-brilletje schuiven, om het te weten te komen. Dat kan zelfs perfect van thuis uit.”
De VR-actie van UNILIN krijgt hierdoor een aangenaam verlengstuk. “Binnenkort hebben we contact met de bekende Digital Arts and Entertainment-afdeling van Howest in Kortrijk om te kijken hoe we kunnen samenwerken”, stelt Leenaert. “We krijgen regelmatig technische scholen uit de buurt over de vloer die ook op onze stand komen kijken. Voka heeft ons gevraagd om onze actie te tonen aan werkgevers uit de streek. En we reiken de hand naar onderwijsminister Hilde Crevits om samen met haar te kijken hoe de boeiende opties van de maakindustrie in de verf te zetten”, vertelt hij.
Of hoe een VR-filmpje en -brilletje een en ander in gang heeft gezet. “Dit is al lang geen gadget meer. Dit is een erg drempelverlagende manier om te tonen hoe het er in technische jobs aan toe gaat”, stelt Leenaert. “En wat blijkt: het is er veel interessanter en gevarieerder dan wat veel jongeren denken.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Bedrijven actief in virtual reality zitten in een groeimarkt. Ze krijgen vanuit uiteenlopende hoeken steeds meer vragen om VR-projecten uit te werken.
Welke vragen krijg jij op je sollicitatiegesprek? En waar letten ze op? We polsten bij diegenen die het echt kunnen weten: de rekruteerders zelf.
Carrière maken, dat is voor de meeste mensen hogerop klimmen. “Klopt niet”, oppert talent director Nick Leenaert. Hij ziet 4 mogelijke carrièrepaden.
Afstuderende ingenieurs worden vaak al van de schoolbanken geplukt. Het lijkt wel of iedereen ingenieurs wil binnenhalen. Maar wat wil de ingenieur zelf?
UNILIN uit Wielsbeke heeft een aantal rekruteringsprogramma’s. Via Campus Recruitment wordt jaarlijks een dertigtal young graduates aangeworven.
Hoe verleid je de meest innovatieve high potentials nog? Door innovatief te zijn en te blijven. Willemen Groep en Yondr tonen hoe...
Nee, zo ver als Londen en Parijs staat Brussel nog niet, maar toch beweegt er een en ander in de hoofdstad als het over virtual reality gaat.
We vroegen een group leader mechanical development hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt…
Belgen blijken minder tevreden over hun loon en werkgeluk. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat, een onderzoek bij 114.000 werkende Belgen.