Vorige

1 van 515

Volgende
Volgend artikel:

Innovatief talent bepaalt de toekomst van thuiszorg

Accent lanceert Uber for jobs

13 maart 2018
Dankzij een nieuw en innovatief initiatief van selectie- en uitzendbedrijf Accent kan iedereen headhunter worden. Je verdient tussen de 60 en 1.500 euro als jij iemand aandraagt voor een jobadvertentie die uiteindelijk wordt aangenomen. En jawel: je kunt ook jezelf suggereren en het betreffende bedrag opstrijken. “We zijn in ons land de eerste met een dergelijk initiatief.”
Lieven Van Nieuwenhuyze
“We zijn in ons land de eerste met een dergelijk initiatief.” (Lieven Van Nieuwenhuyze, Group CMO bij Accent)

Accent biedt al enkele jaren SWOP aan, een populaire app waarmee je naar werk kunt zoeken. Door het gebruik van het swipen werd deze app al snel omschreven als Tinder for jobs. Maar met de nieuwe versie van de SWOP-app gaat Accent nog een stapje verder: daar krijg je geld als je iemand aan een baan helpt.

“Van Tinder for jobs gaan we dus eerder naar Uber for jobs”, zo omschrijft Lieven Van Nieuwenhuyze, Group CMO bij Accent, de nieuwe versie van SWOP. Hij verwijst naar de populaire taxi-app Uber waar iedereen zich kan aanmelden als taxichauffeur. “Bij ons wordt iedereen dus headhunter”, zo vat hij het samen.

Drie soorten referaat

Cruciaal in het systeem is het doorsturen van een link met een bepaalde code vanuit SWOP. “We hebben hierbij drie verschillende vormen van referral recruitment afgedekt”, omschrijft Van Nieuwenhuyze. “Enerzijds is er de zogenaamde interne referral of bring a friend. Hierbij word je betaald als je bekenden aan een bepaalde job helpt”, klinkt het.

“Maar wij voorzien nog twee andere vormen. Er is de externe referral, waarbij je wordt betaald wanneer een onbekende dankzij jou, gewoon door de jobadvertentie zelf ergens te delen, een jobvoorstel accepteert.” Daarenboven biedt Accent ook ruimte voor een derde vorm: de autoreferral. “Hierbij krijg je een premie als je zelf ingaat op een jobaanbod. Een praktijk die in de Verenigde Staten al vrij courant is, maar bij ons nog niet.”

Van Nieuwenhuyze verwijst naar Amerikaanse websites als Hired.com, specifiek voor profielen zoals technici en ingenieurs. “Daar wordt al een starters fee toegekend voor mensen die ingaan op een contractvoorstel. Je ziet de bedragen ervoor overigens al snel toenemen”, zo klinkt het. Bij ons is zo’n ‘tekenpremie’ nog ongebruikelijk, behalve misschien voor profvoetballers, in de Verenigde Staten raakt het stilaan ingeburgerd.

Je eigen headhuntersbureau

Het plan van Accent zou weleens een behoorlijke impact kunnen hebben, want wat als iedereen links doorstuurt en vervolgens fees incasseert? Dan zou het kostenplaatje weleens hoog kunnen oplopen. “Daar hebben we rekening mee gehouden”, oppert Van Nieuwenhuyze. “Mensen zouden bij wijze van spreken hun eigen headhuntingbureau kunnen oprichten. Zeker voor bepaalde niches, ik denk bijvoorbeeld aan Poolse bouwvakkers of andere nicheprofielen, kan het interessant zijn om bepaalde communities te activeren”, stelt hij.

De headhunters-toepassing is dus eigenlijk een uitbreiding van de bestaande SWOP-app van Accent. “Mensen kunnen er naar jobs zoeken en ze kunnen elke job delen, dus ook naar zichzelf”, vertelt hij. Je komt in aanmerking voor een premie tussen 60 en 1.500 euro als de doorgestuurde job resulteert in het ondertekenen van een contract. Hoe meer gegeerd de gezochte profielen, denk aan ingenieurs of bepaalde softwareontwikkelaars in talen als .Net of Java, hoe hoger de premie.

Ook eigen Accent-medewerkers kunnen instappen in het systeem, waardoor ze potentiële collega’s kunnen aandragen. “Alleen onze eigen recruiters kunnen er geen gebruik van maken. Want het is nu eenmaal hun job om goede kandidaten te vinden”, vertelt hij.

Lees verder:

Volgens Van Nieuwenhuyze speelt Accent met dit aanbod in op een duidelijke trend en nood ... 

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

  • Jobs voor Accent

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14686 andere jobs