Mag een jobstudent overuren maken?
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
Als zwangere werkneemster kan je bovendien niet verplicht worden te werken tussen 8 uur 's avonds en 6 u 's morgens tijdens de periode van acht weken voor de vermoedelijke datum van bevalling. Deze periode kan vervroegd worden, op voorwaarde dat je een doktersgetuigschrift voorlegt. Met een doktersattest kan je ook na je bevallingsverlof vrijgesteld worden van nachtarbeid, voor een periode van maximum vier weken.
Werk je in nachtploegen en val je onder collectieve arbeidsovereenkomst nr. 46, dan mag je vragen overdag tewerkgesteld te worden vanaf drie maanden voor tot drie maanden na de bevalling. Er zijn ook uitzonderingen op deze regel. Je kan best hierover informeren bij je werkgever of je vakbond.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je in principe geen overuren maken. Je mag alleen overuren maken als er een duidelijke reden is, bijvoorbeeld een plotse of onverwachte toename van de hoeveelheid werk.
"Als bediende klop ik elk week een tiental overuren. Moet mijn werkgever die vergoeden?" Advocaat Stijn Demeestere geeft antwoord op Jobat.be.
Overheidspersoneel werkt iets meer nine-to-five dan privéwerknemers, blijkt uit ons onderzoek. Maar dat betekent niet dat ze geen overuren willen presteren.
Enthousiast begin je aan een project, om het na een tijdje te laten liggen en uit te stellen. Herken je jezelf hier in? Je kan er iets aan doen.
Op mijn afdeling is overwerken erg ingeburgerd. Ik heb het gevoel dat het bijna een spelletje is om zo lang mogelijk op kantoor te blijven. Wat winnen mijn collega’s hierbij?
Heb jij de balans tussen je werk- en privéleven in evenwicht? Krijg jij voldoende rust, of loert een burn-out als het ware achter de hoek? Doe de test!
Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming in de wacht te slepen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen van zo'n vaste benoeming?
Het Wit-Gele Kruis biedt patiënten verpleegkundige zorg aan huis. Lieve Van De Vijver, al 40 jaar verpleegkundige in ‘haar’ team Haasdonk-Beveren, getuigt...
Niks zo vervelend als in het buitenland een flater slaan omdat je de tradities en gewoontes van het land niet kent.