Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Mag er in jouw bedrijf gekust worden?

Samen werken kan aanzetten tot haat, maar ook tot liefde. Een op de drie werknemers heeft al eens een verhouding gehad met een collega. Hoe reageert een bedrijf het best op zulke affaires op de werkvloer?
#

Meer dan de helft van de werknemers is al verliefd geweest op een collega. Zo’n 35 procent van hen zijn ook effectief een verhouding begonnen op het werk. Dat blijkt uit een studie van HR-dienstengroep Unique.

Dirk Cassiers en Pam Ferket zijn zulke tortelduifjes. Zij werkten 8 jaar samen op het reclamebureau Duval Guillaume vooraleer ze verliefd werden, intussen zijn ze gelukkig getrouwd.

Video

           

Liefde is mooi, maar op de werkvloer kan een verhouding ook voor problemen zorgen. Zeker als de tortelduifjes tot een verschillend hiërarchisch niveau behoren. Jaloersheid, gunstbehandelingen, haat, een verpeste werksfeer of een verminderde productiviteit, relaties op het werk kunnen heel wat negatieve gevolgen hebben.

Love policy?

Voor bedrijven zal het omgaan met affaires op de werkvloer dan ook meer en meer een uitdaging worden. De roep om een zogenaamde love policy klinkt steeds luider. Zo’n gedragscode over relaties op het werk kan de schade voor de werksfeer of de productiviteit beperken. Navraag bij enkele grote Belgische bedrijven leert dat de grote meerderheid hier geen uitgewerkt beleid rond heeft, ze reageren nog altijd ad hoc op een liefdesaffaire op de werkvloer.

Celibaat op de werkvloer

Met zo’n love policy worden op voorhand duidelijke regels vastgelegd, en dat zorgt voor duidelijkheid. Geliefden kunnen bijvoorbeeld worden gevraagd om hun verhouding zo snel mogelijk te melden en zich discreet te gedragen op het werk. Ook bij affaires tussen bazen en ondergeschikten worden best vooraf duidelijke regels afgesproken. Of bedrijven kunnen opteren voor celibaat op de werkvloer: geliefden worden naar een verschillende afdeling overgeplaatst.

In die gedragscode wordt dan best ook een hoofdstuk gewijd aan seks op het werk. Op voorhand duidelijke regels vastleggen over fysieke intimiteiten op het werk kan veel problemen voorkomen.

(mr) – Bron: HR Praktijk / hrsquare.be             

3 juni 2010
Anderen bekeken ook