’t Koekebakske: Handjes draaien, koekebakkevlaaien

Klein maar fijn: dat geldt niet het minst voor het eethuisje ’t Koekebakske op de Antwerpse Vrijdagmarkt. Gelukkig is het al laat op de middag wanneer ik het zaakje binnenkom: er is plaats genoeg. Gastvrouw Ellen heet me meteen hartelijk welkom. De zon schijnt met tussenpozen en de deur staat open. "Het is toch niet te koud zo?"

21 april 2011

Delen

't Koekebakske in Antwerpen
’t Koekebakske
Leeuwenstraat 23
2000 Antwerpen

Score: 4 / 5

Een groot deel van de kleine huiselijke ruimte wordt ingenomen door de keuken – gesitueerd achter een toog van wijnkistjes – waar Ellen al haar gerechten vers klaarmaakt. Iedere dag staat ze om zes uur op. Dan begint ze met het bakken van quiches en taarten, zodat ’t Koekebakske om half negen de deuren kan openen.

Glas-in-lood

De eerste gasten springen rond die tijd immers binnen om hun tanden te zetten in een van de maar liefst zes ontbijtformules. Een eenvoudig ontbijtje kan je al krijgen voor 4,50 euro. Voor de meest uitgebreide formule – een brunch met onder andere een glaasje spumante, omelet en huisgemaakt gebak – tel je een kleine 15 euro neer. Wie op vrijdag tijdens het ontbijt door de grote glas-in-loodramen naar buiten kijkt, ziet op de markt de openbare verkoop van meubels plaatsvinden.

Ons overdaadje

Ook rond lunchtijd is het aanbod aan artisanale gerechtjes uitgebreid. ‘Bokes’ en bagels heb je in alle vormen en maten, zowel zout als zoet. Ik bestel de bokes met geitenkaas, honing en een notenmengeling (4,50 euro). Het bord dat ik krijg – in de vorm van een grote vis – ligt goed vol: vier dikke en malse boterhammen, twee witte en twee donkerbruine, stevig belegd met de uitgekozen lekkernijen. Hier ga je duidelijk niet met honger naar buiten. Op de kaart ook een echte klassieker die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt: bokes met spek en bruine suiker.

Koekebakske in Antwerpen Koekebakske in Antwerpen

Soep en taco’s zijn eveneens te verkrijgen. Een beetje specialer zijn de wentelteefjes met tomaat en spek. Maar de échte specialiteit van het huis zijn zoete en hartige pannenkoeken. De kraakverse pannenkoekgerechten krijgen namen mee als ‘ons gigantje’, ‘ons overdaadje’ en ‘ons snoepertje’ (die laatste met marsepein, amaretto, amandelschilfers, chocoladesaus en room).

Wegens de beperkte ruimte is er niet altijd voldoende plaats in het eethuisje. Bij mooi weer heb je gelukkig wel de mogelijkheid om buiten plaats te nemen op het terras. Ook reserveren is mogelijk. ’t Koekebakske is gesloten op maandag en donderdag.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?