Den Boterham: Klassiekers troef

Tijdens de ochtendspits op de Antwerpse kaaien was mijn oog gevallen op een eethuisje met kristallen lusters.

11 februari 2010

Delen

Den Boterham in Antwerpen
Den Boterham
Plantinkaai 14
2000 Antwerpen

Score= 2,5 / 5

12:15:33

Eens uit de file en in een parkeerplaatsje geraakt, wandelde ik langs het pand, dat helaas gesloten bleek. Enkele weken later zag ik toch de kans om er binnen te springen. Specialiteit van het huis zijn ‘bokes’ met onder andere choco, confituur of speculoospasta. De eigenaars hebben hun zaak dan ook simpelweg Den Boterham genoemd.

Het interieur straalt al evenzeer een klassieke, artisanale sfeer uit. Veel hout, Flamant-kleuren en leren zeteltjes. Aan de muur hangen her en der bordjes met een gouden sierlijst waarop je suggesties leest als ‘soep en brood, 4,50 euro’. Met valentijn in het vooruitzicht ontsnap je ook hier niet aan de decoratieve hartjes. Hier is wel veel moeite gedaan om een gezellige sfeer te creëren. Ook het onthaal is sympathiek, al doet het gebrek aan andere klanten (op één na) de ambiance geen deugd. Gelukkig zijn er dagbladen en magazines om je gezelschap te houden.

lunchen in Den Boterham in Antwerpen lunchen in Den Boterham in Antwerpen lunchen in Den Boterham in Antwerpen 

Een blik op de kaart leert dat de naam van dit eethuis de lading niet volledig dekt. Naast gewone boterhammetjes kan je hier ontbijten in allerhande formules, van een ‘Eikes ontbijt’ (7 euro) tot een uitgebreide versie met een trio van salades (13,50 euro). Maar ik zit intussen al aan de lunch, dus ga ik op zoek naar iets anders. Het aanbod is groot: soep, salades, omeletten, panini’s en belegde broodjes. Ik kies voor een broodje met gebakken rivierkreeftjes (7,50 euro). Klinkt alvast luxueus.

12:25:28

De dienster, die de moeder van de uitbaatster blijkt te zijn, begint meteen aan mijn bestelling. Enkele minuten later komt ze terug met een bord om ‘u’ tegen te zeggen. Voor mijn neus staat een enorme bol, overladen met oranje gebakken rivierkreeftjes, scheutjes, tomaat, rauwe rodekool en enkele verdwaalde noten. Veel ingrediënten, maar zijn de smaken even rijk? De kreeftjes blijken heel pikant gekruid, wat de smaak van de diertjes naar de achtergrond verdringt. Bovendien zijn ze door het bakken een beetje taai. Gezien de prijs is het dan ook niet mogelijk om knetterverse rivierkreeftjes te serveren. Misschien is het een betere optie om ze gewoon koud tussen het broodje te leggen. De andere ingrediënten vallen flets uit, zeker de scheutjes, al is het brood op zich best lekker.

De kleine espresso (2 euro) die ik bestel, scoort betere punten. Ook het gebak in de toog spreekt me aan. De volgende keer ga ik hier voor zoet.

Waar?


Grotere kaart weergeven    

(Katrien Stragier)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?