Crémerie de Linkebeek: Kaas & Co

Soms passeer je winkeltjes waarvan je dacht dat zulke niet meer bestonden: traditiewinkeltjes met een assortiment delicatessen om je vingers van af te likken. Ook op een boogscheut van de hippe Dansaertstraat vind je nog zo’n parel: de Crèmerie de Linkebeek.

14 januari 2010

Delen

Crémerie de Linkebeek in Brussel
Crémerie de Linkebeek
Oude Graanmarkt 4
1000 Brussel

Score: 4 / 5

10:15:05

De kaashandel gaat terug tot 1902 en biedt kaas in alle mogelijke geuren en kleuren aan. In de koeltoog ligt een uitgebreid assortiment Belgische kazen, waaronder ook minder bekende exemplaren als de Fleuron de Bruges. Het was ook lang een populair adres voor ‘ettekeis’, een Brusselse ontbijtkaas die nauwelijks nog te vinden is. Een walhalla voor kaasliefhebbers dus.

Het doet allemaal erg old school aan, en dat is net de onweerstaanbare charme van het winkeltje. Waar vind je ook nog eieren die rechtstreeks van de boer lijkt te komen? De jonge uitbaters hebben respect voor de traditie van dit huis, al voegen ze er hun eigen accenten aan toe. Naast de zuivel is er ook een tamelijk uitgebreide keuze wijnen. Alles dus om de zo populaire kaas- en wijnavond te organiseren.

10:20:26

Maar ook aan de hongerige werknemer wordt gedacht. Voor de etalage somt een bord de belegde broodjes op die je hier kan kopen. Op de meeste ligt - uiteraard - kaas, vooral soorten die vertrouwd in de oren klinken: parmezaan, mozzarella, gruyère ... Zelf kies ik een broodje ‘beaufort’, naar de gelijknamige kaassoort uit de Savoie. De koeien die de melk voor deze kaas leveren, mogen jaarlijks maar een beperkt aantal liter produceren. De kaas zelf moet dan weer minstens een half jaar rijpen. Een product om met respect te behandelen dus. Aubergines, tomaten en salade maken het broodje af. Daar tel ik 3,90 euro voor neer. Wie het liever warm heeft in de winter, kan voor hetzelfde geld trouwens ook voor een verwarmde versie gaan.

Lunchtime in Crémerie de Linkebeek Lunchtime in Crémerie de Linkebeek Lunchtime in Crémerie de Linkebeek

Op de koeltoog liggen al stapels broodjes klaar. Het duurt ook niet lang vooraleer het mijne netjes in een wit en blauw gestreept papiertje zit. Ik stop het zorgvuldig weg om het tijdens de middagpauze op bureau te verorberen. Wanneer ik het pakje enkele uren later opdoe, ziet het broodje er nog altijd smakelijk fris uit. De ingrediënten zijn heerlijk vers, al vallen de tomaten en de veldsla flauwtjes uit tegenover de doordringende pittige smaak van de kaas, duidelijk de vedette van het geheel. Veel aubergine zie ik niet. Gekruid is er evenmin. De beaufort zorgt vanzelf voor een zoute toets, maar mocht toch wat meer tegengewicht krijgen. Wellicht is er dat meer in de zomermaanden, wanneer de tomaten en aubergines op hun best zijn. Meteen een excuus om nog eens terug te gaan.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(Katrien Stragier) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?