Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 544

Volgende

Logistiek centrum van IKEA kent de weg naar een boeiende carrière

Het distributiecentrum van IKEA in Genk is een wereld op zich. Honderden gedreven medewerkers zorgen hier dag en nacht voor de verzending van duizenden IKEA-pakketten naar de winkels en eindklanten. Wie een boontje heeft voor logistiek kan bij IKEA helemaal zijn hart ophalen. Dat ervaart ook Kristof Coenen, die op korte tijd tot teamleader doorgegroeid is. “Het fijne aan werken voor IKEA is dat je hier alle kansen krijgt en dat er alles aan gedaan wordt om het de medewerkers naar hun zin maken,” vertelt hij.
Kristof Coenen
Kristof Coenen werkt als teamleader bij het distributiecentrum van Ikea in Genk.

Toen Kristof Coenen vier jaar geleden solliciteerde bij IKEA, had hij een strak carrièreplan in gedachten. Als vakantiewerker had hij immers gezien dat mensen met de juiste motivatie er alle mogelijkheden krijgen om door te groeien. “En dus wou ik onderaan de ladder starten als arbeider, met als doel om op te klimmen tot teamleader”, vertelt hij.

“Niet dat ik daar een termijn op had geplakt, maar de ambitie was er wel degelijk. Al vrij snel mocht ik diverse andere jobs gaan doen, zoals kwaliteitscontrole. Ik volgde ook een aantal opleidingen, onder meer tot heftruckchauffeur. Heel boeiend en gevarieerd. In 2015 volgde ik een loopbaantraject. Samen met de interne talentencoach van onze personeelsdienst ging ik op zoek naar mijn talenten en werd bekeken of die overeenkwamen met de plannen die ik zelf voor ogen had. Vervolgens mocht ik drie maanden ‘meelopen’ met een teamleader en toen ik het gevoel had dat ik er klaar voor was, heb ik intern gesolliciteerd. Vandaag oefen ik dus de functie van teamleader uit, en dat is sneller dan ik zelf had verwacht. Het houdt in dat ik leiding geef aan een 20-tal mensen. Het is daarbij erg nuttig dat ik hun werk vroeger zelf ook heb gedaan en daarom sneller problemen kan detecteren en oplossingen aanreiken. Intussen krijg ik ook bijkomende trainingen in coachen en leidinggeven. Daar leer ik bijvoorbeeld om de work-life balance van de medewerkers in evenwicht te houden.”

Nergens beter

Kristof is dus nog niet uitgeleerd in het distributiecentrum van IKEA. “Iedereen in het bedrijf bespreekt jaarlijks met zijn leidinggevende een Personal Development Plan of PDP. Daarbij wordt bekeken wat je kan, wat je graag doet en wat je wil in de toekomst. Zo is het mogelijk om in een buitenlandse IKEA-vestiging aan de slag te gaan. Voor mij persoonlijk is dat nog niet aan de orde. Wel belangrijk is dat ik niet voor de komende 30 jaar hetzelfde werk moet gaan doen. En dan kan je nergens beter zijn dan bij IKEA. Zowel in de logistiek als in de winkels zijn er tientallen functies op diverse niveaus. Je kan zowel doorgroeien naar een hogere job als horizontaal een zijsprong maken. Ik blijf zeker nog een tijdje in het distributiecentrum omdat het werk ‘achter de schermen’ heel boeiend is. Maar niets sluit uit dat ik toch ooit naar een winkel overstap. We zien wel.”

Restaurant

De carrièrekansen zijn lang niet de enige redenen waarom Kristof zo graag bij IKEA werkt. “Het bedrijf heeft heel wat mooie normen en waarden waar ik me helemaal in kan vinden”, zegt hij. “De zorg voor mens en milieu nemen ze bijvoorbeeld heel ernstig. Er mag niets verkwist worden, duurzaamheid gaat voor alles. Zo wekken we onze eigen stroom op met de zonnepanelen op het dak. Er zijn geen bedrijfswagens, maar we gebruiken poolwagens om ergens voor het werk naartoe te rijden. En dan carpoolen we met de collega’s, dat spreekt voor zich.”

(km) - Foto's: (tp)

Kristof Coenen van IKEA
Tegelijk wordt er veel gedaan voor het welzijn van de mensen. Dat begint bij het personeel van onze leveranciers. Wie met ons wil samenwerken, moet een gedragscode ondertekenen over het omgaan met zijn medewerkers. Bij IKEA zelf staat respect voorop. Er is een hele vlakke structuur, we dragen allemaal hetzelfde uniform en er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van geslacht, afkomst, religie, enzovoort. Het personeel wordt echt op handen gedragen. Zo zijn er, hier in ons distributiecentrum, tal van activiteiten voor teambuilding, een jaarlijks familiefeest, cadeautjes bij feestdagen, een midwinterparty, enzovoort . We krijgen een mooie korting in de IKEA-winkels, een hospitalisatieverzekering, een pensioenspaarplan, een eventuele bonus,… noem maar op. En ik vergeet nog vele extraatjes, zoals de fitnesszaal en het restaurant die we hier in het logistiek centrum hebben. Om het samen te vatten, en ik weet dat ik in herhaling val: beter dan bij IKEA kan je volgens mij niet werken. Ik kan het iedereen warm aanbevelen om hier te solliciteren.” 12 oktober 2017
  • Jobs voor Ikea
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook