Lof voor praktische opleiding bij CVO Vitant: kok en kelner na een jaar

Bij CVO Vitant, het Centrum voor VolwassenenOnderwijs in Antwerpen, organiseren ze al vier jaar de eenjarige opleiding Kok & Kelner, maar ondanks de hoge succesratio zijn de opleiding en de vele kansen die ze te bieden heeft nog té weinig bekend. Daarom wil de school, die huist binnen de professionele infrastructuur van Campus PIVA, extra samenwerkingen aangaan.
“Binnen de opleiding Kok & Kelner worden de cursisten op een jaar tijd klaargestoomd voor het grote werk. De opleiding levert een heel breed spectrum op aan jobs in de horeca. Sommige oud-cursisten zijn intussen zelfs aan de slag in een sterrenrestaurant, maar net zo goed vinden onze afgestudeerden mogelijkheden in een eigen zaak, in het hotelwezen, evenementorganisaties tot zelfs cruiseschepen of luchtvaartcatering”, vertelt Sabine Clement van CVO Vitant.
Boeiend
Fleur De Strycker (21) uit Merksplas ging in september van start met de opleiding en hoopt via deze weg later haar eigen zaak te kunnen opstarten. Aan de Karel De Grote Hogeschool behaalde ze eerder al haar diploma bachelor in Internationaal Ondernemen. “Ik wil graag zelfstandige worden, maar wist nog niet goed wat en koos voor een algemene richting. Maar koken is echt mijn passie. Ook in mijn familie zijn ze er heel hard mee bezig. Daarom wilde ik graag nog een jaartje iets extra gaan doen om te ontdekken wat mij het meeste ligt. Bij PIVA kan je verschillende korte modules volgen en zo kwam ik bij deze opleiding van CVO Vitant terecht”, vertelt de jongedame.
Van haar keuze heeft ze geen spijt. “Het afgelopen halfjaar is al heel boeiend geweest. De opleiding is héél praktijkgericht. Ik heb onder meer al stage gelopen in de zaal bij sterrenzaak De Pastorie in Lichtaart. Anders zou je daar niet zo makkelijk binnen geraken als je gaat solliciteren, maar dankzij die stage kon ik er heel veel ervaring opdoen. In de keuze daarvoor heb je ook wel grote vrijheid.”
Dankzij de opleiding weet Fleur al meer welke richting ze uit wil. “Ik zou heel graag een eigen lunchbar met gezonde voeding runnen. Dat kan ik nog verder uitdiepen in een andere module. In combinatie met mijn eerdere studies rond ondernemen, denk ik dan voldoende beslagen op het ijs te komen”, getuigt ze.
The Mastercooks of Belgium
De vraag rijst al eens of de cursisten op een jaar tijd het vak wel kunnen leren. “Heel vaak vergelijken mensen dit met een beroepsopleiding in een secundaire school waar je een hele reeks algemene vakken moet meenemen. In deze opleiding heb je dat niet. Deze eenjarige opleiding voor volwassenen bestaat uit voltijds dagonderwijs met bijna uitsluitend praktijk, van maandag tot vrijdag. Het is een pittige opleiding, die echt wel het nodige engagement vraagt”, verduidelijkt chef-leerkracht en stagebegeleider Dirk Meijer.
Chefs Felix Alen en Roger Souvereyns van The Mastercooks of Belgium waren, tijdens een kennismakingslunch, alvast onder de indruk en enthousiast. “Dit is een fantastisch initiatief. Na nauwelijks zes maanden is het niveau van de cursisten behoorlijk hoog. Hier zetten we graag mee onze schouders onder, want er zijn voldoende werkzoekenden, maar te weinig vakbekwame mensen.”
(Bart Roggeman)
20 maart 2020- Jobs voor horeca
Lof voor praktische opleiding bij CVO Vitant: kok en kelner na een jaar

Bij CVO Vitant, het Centrum voor VolwassenenOnderwijs in Antwerpen, organiseren ze al vier jaar de eenjarige opleiding Kok & Kelner, maar ondanks de hoge succesratio zijn de opleiding en de vele kansen die ze te bieden heeft nog té weinig bekend. Daarom wil de school, die huist binnen de professionele infrastructuur van Campus PIVA, extra samenwerkingen aangaan.
“Binnen de opleiding Kok & Kelner worden de cursisten op een jaar tijd klaargestoomd voor het grote werk. De opleiding levert een heel breed spectrum op aan jobs in de horeca. Sommige oud-cursisten zijn intussen zelfs aan de slag in een sterrenrestaurant, maar net zo goed vinden onze afgestudeerden mogelijkheden in een eigen zaak, in het hotelwezen, evenementorganisaties tot zelfs cruiseschepen of luchtvaartcatering”, vertelt Sabine Clement van CVO Vitant.
Boeiend
Fleur De Strycker (21) uit Merksplas ging in september van start met de opleiding en hoopt via deze weg later haar eigen zaak te kunnen opstarten. Aan de Karel De Grote Hogeschool behaalde ze eerder al haar diploma bachelor in Internationaal Ondernemen. “Ik wil graag zelfstandige worden, maar wist nog niet goed wat en koos voor een algemene richting. Maar koken is echt mijn passie. Ook in mijn familie zijn ze er heel hard mee bezig. Daarom wilde ik graag nog een jaartje iets extra gaan doen om te ontdekken wat mij het meeste ligt. Bij PIVA kan je verschillende korte modules volgen en zo kwam ik bij deze opleiding van CVO Vitant terecht”, vertelt de jongedame.
Van haar keuze heeft ze geen spijt. “Het afgelopen halfjaar is al heel boeiend geweest. De opleiding is héél praktijkgericht. Ik heb onder meer al stage gelopen in de zaal bij sterrenzaak De Pastorie in Lichtaart. Anders zou je daar niet zo makkelijk binnen geraken als je gaat solliciteren, maar dankzij die stage kon ik er heel veel ervaring opdoen. In de keuze daarvoor heb je ook wel grote vrijheid.”
Dankzij de opleiding weet Fleur al meer welke richting ze uit wil. “Ik zou heel graag een eigen lunchbar met gezonde voeding runnen. Dat kan ik nog verder uitdiepen in een andere module. In combinatie met mijn eerdere studies rond ondernemen, denk ik dan voldoende beslagen op het ijs te komen”, getuigt ze.
The Mastercooks of Belgium
De vraag rijst al eens of de cursisten op een jaar tijd het vak wel kunnen leren. “Heel vaak vergelijken mensen dit met een beroepsopleiding in een secundaire school waar je een hele reeks algemene vakken moet meenemen. In deze opleiding heb je dat niet. Deze eenjarige opleiding voor volwassenen bestaat uit voltijds dagonderwijs met bijna uitsluitend praktijk, van maandag tot vrijdag. Het is een pittige opleiding, die echt wel het nodige engagement vraagt”, verduidelijkt chef-leerkracht en stagebegeleider Dirk Meijer.
Chefs Felix Alen en Roger Souvereyns van The Mastercooks of Belgium waren, tijdens een kennismakingslunch, alvast onder de indruk en enthousiast. “Dit is een fantastisch initiatief. Na nauwelijks zes maanden is het niveau van de cursisten behoorlijk hoog. Hier zetten we graag mee onze schouders onder, want er zijn voldoende werkzoekenden, maar te weinig vakbekwame mensen.”
(Bart Roggeman)
20 maart 2020- Jobs voor horeca
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
Waarom een carrièreswitch maken moeilijk maar niet onmogelijk is
Al te lang aan het werk in dezelfde sector en zin in iets anders. Volharden in je keuze, is de boodschap van getuigen Kristof De Bois en Sarah Hendrix.
-
De job van barista: als koffie je passie is
Een sommelier van koffie. Zo zou je de job van een barista kunnen samenvatten. Hoe hip is die job in werkelijkheid?
-
Hoeveel verdient een chef-kok?
Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
-
Op zoek naar een duurzame job? Word bartender
De horecasector is continu in beweging. Het is een bikkelharde wereld met een torenhoge concurrentie. Een goede barman of barvrouw is voor veel bars, restaurants en hotels een sleutelfiguur.
-
Hoeveel verdien je in de horeca?
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
-
Flexi-jobs: zegen of toch een vloek?
Flexi-jobs zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Maar welke gevolgen brengt dat met zich mee?
-
Hoeveel verdien je op een cruiseschip?
Werken op een cruiseschip: het blijft de ultieme droom van veel jonge avonturiers. Er zijn dus voortdurend vacatures. Maar hoeveel verdien je op een cruiseschip?
-
Flexi-job vs. onbelast bijverdienen: waar houd je het meest aan over?
Wil je een centje bijverdienen? Dan kun je plussen, ook wel onbelast bijverdienen genoemd, of kiezen voor een flexi-job. Wat doe je best?
-
Een café uitbaten is méér dan alleen pintjes tappen
Als werknemer kan je terecht bij de opleidingen van Horeca Forma. Voor de cafébaas of -bazin zijn er de opleidingen van Horeca Vlaanderen, zoals de verschillende dagcursussen van de Café-opleiding.
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
Op zoek naar een duurzame job? Word bartender
De horecasector is continu in beweging. Het is een bikkelharde wereld met een torenhoge concurrentie. Een goede barman of barvrouw is voor veel bars, restaurants en hotels een sleutelfiguur.
-
Hoeveel verdien je op een cruiseschip?
Werken op een cruiseschip: het blijft de ultieme droom van veel jonge avonturiers. Er zijn dus voortdurend vacatures. Maar hoeveel verdien je op een cruiseschip?
-
De job van barista: als koffie je passie is
Een sommelier van koffie. Zo zou je de job van een barista kunnen samenvatten. Hoe hip is die job in werkelijkheid?
-
Hoeveel verdient een chef-kok?
Hoeveel verdienen een chef-kok en zijn personeel eigenlijk?
-
Flexi-job vs. onbelast bijverdienen: waar houd je het meest aan over?
Wil je een centje bijverdienen? Dan kun je plussen, ook wel onbelast bijverdienen genoemd, of kiezen voor een flexi-job. Wat doe je best?
-
Flexi-jobs: zegen of toch een vloek?
Flexi-jobs zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Maar welke gevolgen brengt dat met zich mee?
-
Waarom een carrièreswitch maken moeilijk maar niet onmogelijk is
Al te lang aan het werk in dezelfde sector en zin in iets anders. Volharden in je keuze, is de boodschap van getuigen Kristof De Bois en Sarah Hendrix.
-
Een café uitbaten is méér dan alleen pintjes tappen
Als werknemer kan je terecht bij de opleidingen van Horeca Forma. Voor de cafébaas of -bazin zijn er de opleidingen van Horeca Vlaanderen, zoals de verschillende dagcursussen van de Café-opleiding.
-
Hoeveel verdien je in de horeca?
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?