Ziekte
Vorige

1 van 139

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat ondersteunt Rentree

Kan mijn baas me verplichten om gezonder te gaan leven?

appel gezond
Mijn baas vindt dat ik ongezond leef en te vaak afwezig ben. Kan hij me dwingen 'gezonder' te leven?

Als een werknemer afwezig is van het werk omwille van ziekte, heeft hij een aantal wettelijke verplichtingen, zoals de werkgever zo snel mogelijk van zijn afwezigheid op de hoogte brengen en hem eventueel een doktersbriefje bezorgen.

Lees ook: Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?

Verplicht doktersbriefje

Strikt juridisch is een werknemer enkel verplicht een doktersbriefje aan zijn werkgever te bezorgen als deze verplichting in het arbeidsreglement of in een collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen werd, of indien de werkgever dit uitdrukkelijk vraagt.

Dit doktersbriefje moet een aantal vermeldingen bevatten, zoals de vermoedelijke duur van de arbeidsongeschiktheid, maar mag nooit de aard van de ziekte vermelden. Dit valt immers onder het medisch geheim. In die omstandigheid is het voor de werkgever moeilijk te beoordelen of ‘veelvuldige’ afwezigheid al dan niet te wijten is aan een ongezonde levensstijl.

In de praktijk heeft afwezigheid van het werk vaak verschillende oorzaken. Daarbij is het aanvaardbaar dat een werkgever zijn medewerker aanspreekt wanneer het verzuim te frequent zou zijn, uiteraard vanuit een positieve en constructieve benadering. De doelstelling van dergelijk gesprek moet zijn om na te gaan welke acties kunnen worden ondernomen opdat de werknemer in de toekomst minder vaak afwezig zou zijn. Werknemer en werkgever hebben hierin een gedeelde verantwoordelijkheid.

Extra: Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek

Verplichting niet mogelijk

Enerzijds zal de werkgever verwachten dat de werknemer de taken uitvoert zoals voorzien binnen de arbeidsovereenkomst. Als dit niet zou lukken tengevolge van een eventuele ongezonde levensstijl, heeft de werknemer de verantwoordelijkheid hierin zelf acties te ondernemen, met als doelstelling tot het gewenste functioneringsniveau te komen.

Vaak bieden werkgevers allerlei faciliteiten aan zoals gezonde voeding in het restaurant, sportcheques, een fitnesszaal of sportactiviteiten tijdens de middagpauze. Een werknemer mag hiervan gebruik maken, al kan hij hiertoe niet wettelijk verplicht worden.

Anderzijds kan een werkgever ook een preventief gezondheidsbeleid ontwikkelen voor alle medewerkers en vooral voorkomen dat mensen klachten ontwikkelen. Vanuit een globale visie kunnen heel wat creatieve acties worden opgezet zodat de werknemers uitgenodigd worden om gezond te leven.

Verhoog je vitaliteit op de werkvloer: 5 tips
in samenwerking met Securex 5 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook