Mobiliteit
Vorige

1 van 93

Volgende
Volgend artikel:

Veel interesse in mobiliteitsbudget

Jouw mobiliteitsbudget: 5 vragen beantwoord

Mobiliteitsbudget 5 vragen
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers. Zo krijgt momenteel één op de 500 werknemers zo’n extralegaal voordeel, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Het mobiliteitsbudget in een notendop...

1. Wat is het?

Het mobiliteitsbudget is een mobiliteitsvergoeding waarmee werknemers met een bedrijfswagen kunnen overschakelen naar milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijk alternatief zoals een hybride wagen, een elektrische wagen of een deelauto.

Ook het leasen van een (elektrische) fiets of het nemen van een abonnement op een deelfiets of het openbaar vervoer behoort tot de duurzame mogelijkheden. Je kunt het budget in bepaalde gevallen zelfs gebruiken om de lening of huur van je woning deels af te betalen (op voorwaarde dat je van thuis uit werkt natuurlijk).

Lees ook: Liever wél of geen bedrijfswagen?

2. Wie heeft er recht op?

Het ontvangen van het mobiliteitsbudget is - net als bij de bedrijfswagen - geen recht maar wel een gunst van de werkgever. In principe kan je baas het mobiliteitsbudget invoeren voor de hele onderneming, voor een bepaalde afdeling of voor bepaalde categorieën van werknemers. Hij of zij is dus niet verplicht om dit aan te bieden aan al het personeel. Alleen als je al een bedrijfswagen hebt (of ervoor in aanmerking komt) kun je switchen naar het mobiliteitsbudget.

Goed om te weten: als werknemer ben je niet verplicht om je huidige bedrijfswagen in te ruilen voor een duurzamer alternatief. Je bent nog altijd vrij om te kiezen.

Extra: In welke functies heb je de meeste kans op een bedrijfswagen?

3. Hoeveel bedraagt het?

Het bedrag van het mobiliteitsbudget wordt berekend op basis van de totale bruto kostprijs van de bedrijfswagen voor de werkgever - na aftrek van de eigen bijdrage die je als werknemer zelf hebt betaald.

Hoe je dat bedrag besteedt, kun je in principe zelf kiezen binnen een wettelijk vastgelegd systeem van drie pijlers. Zo kun je o.a. kiezen voor een maandelijks of jaarlijks bedrag om bijvoorbeeld een abonnement, fietsleasing of de aankoop van een elektrische fiets mee te betalen, al dan niet in combinatie met het gebruik van een milieuvriendelijke bedrijfswagen.

Blijft er na alle uitgaven nog wat geld over van het budget, dan mag je je baas vragen om dat restsaldo op je rekening te laten storten.

4. Moet je er belastingen op betalen?

Alles hangt af van de keuze die je gemaakt hebt. Heb je voor een milieuvriendelijke wagen gekozen, dan krijg je hierbij dezelfde fiscale voordelen als bij jouw vorige bedrijfswagen. Kies je voor bijvoorbeeld een busabonnement of fietslease, dan zijn die bedragen volledig vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Krijg je het restbedrag uitbetaald, dan wordt dit door de overheid beschouwd als een beroepsinkomen dat vrijgesteld is van belasting maar wel onderworpen is aan een specifieke sociale zekerheidsbijdrage van 38,07%.

Betaal jij voortaan meer voor je bedrijfswagen? Check hier de nieuwe regels

5. Wat als je van job verandert?

Wanneer je van werkgever verandert, kun je natuurlijk niet van hem of haar eisen dat je terug een bedrijfswagen of mobiliteitsbudget krijgt. Krijg je binnen hetzelfde bedrijf promotie (of een andere functie) en heb je in die nieuwe functie ook het geluk om met een bedrijfswagen te mogen rijden, dan kun je zonder probleem een mobiliteitsbudget overwegen.

E-gids: Dé checklist van alle extralegale voordelen op een rij

(fd)

15 november 2023
Anderen bekeken ook