Teamwork
Vorige

1 van 416

Volgende
Volgend artikel:

4 handige apps en tools die je werkleven makkelijker maken

Job sharing: alleen maar voordelen?

job sharing
Twee parttimers in plaats van één fulltimer? In Zuid-Afrika, Zwitserland en Australië is het de normaalste zaak van de wereld. Niet alleen de werknemer wordt er beter van, maar ook de werkgever. Als het klikt, tenminste.

Als je halftijds wilt gaan werken, is de keuze op de arbeidsmarkt vrij beperkt. Voor belangrijke functies gaan werkgevers nog heel vaak op zoek naar een fulltimer. Niet onlogisch, als je weet dat het takenpakket in de meeste gevallen te groot is om op een halve week rond te krijgen. De oplossing? Job sharing: twee halftijdse werknemers die een voltijdse functie op zich nemen.

Uit onderzoek blijkt dat job sharing perfect kan werken. Werkgevers kunnen hun werknemers duurzamer inzetten, juist omdat de functie beter past bij zijn of haar beschikbare tijd. Bovendien zijn werknemers die een job delen productiever dan ooit.

Dubbele denkkracht

Twee mensen die ‘maar’ twintig uur werken, kunnen voor een bedrijf dus een absolute meerwaarde zijn. Hoe dat komt? Eerst en vooral heb je dubbel zoveel denkkracht. Bovendien zijn werknemers gelukkiger omdat ze meer tijd hebben voor andere dingen die ze graag doen. Denk maar aan thuis zijn voor de kinderen, of een eigen zaak in bijberoep starten. Dat maakt hen ook loyaler, waardoor ze veel langer blijven hangen dan andere werknemers.

Voor de werkgever vraagt het uiteraard wel een extra inspanning. Zo moet je niet één maar twee computers voorzien, en het vraagt om duidelijke afspraken. Je kunt niet simpelweg zeggen dat de één op maandag komt en de ander op dinsdag. Het werk moet wel gedaan zijn. De verdeling van de taken en de verantwoordelijkheden is niet altijd makkelijk.

Match made in heaven

Maar job sharing is wel een ideaal concept om werknemers functies te laten bekleden waar zij het best voor geschikt zijn. Vandaag zie je dat heel wat parttimers onder hun niveau werken, gewoon omdat ze geen vijf dagen per week willen of kunnen werken. En dat is zonde.

Al is job sharing niet iedereen gegeven. Als je samen met een collega één functie vervult, deel je niet alleen de problemen maar ook de successen. Je moet zo nu en dan je ego opzij kunnen schuiven, want je doet alles samen. Bovendien moet het ook gewoon klikken met je job sharing-partner. Niet alleen op praktisch vlak (wanneer je wel en niet beschikbaar bent, bijvoorbeeld), maar ook op vlak van persoonlijkheid. Twee héél dominante types zullen sneller botsen dan twee karakters die elkaar mooi aanvullen. En tot slot is het altijd goed als jullie je eigen expertise hebben: de een is goed in strategie, de ander dan weer in online marketing. Alleen dan kan job sharing een groot succes worden.

(dt/em) - Bron: Intermediair

26 augustus 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook