Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel wordt er minder gewerkt door corona?

Wat zijn de voorwaarden om tijdskrediet te kunnen nemen?

31 juli 2019
“Ik ben 52 jaar, werk in de privé en wil voor de eerste keer tijdskrediet nemen. Kan dit?” Iris Tolpe, manager Legal Department, Information and Knowhow bij Securex, geeft het antwoord …

Er bestaan twee soorten tijdskrediet: een ‘algemeen’ stelsel van tijdskrediet met motief en een tijdskrediet ‘eindeloopbaan’.

Eindeloopbaan voorwaarden

Dankzij het stelsel ‘eindeloopbaan’ kan je - mits je aan vier voorwaarden voldoet - halftijds gaan werken of je arbeidsprestaties met een vijfde verminderen en dit tot je pensioengerechtigde leeftijd van (voorlopig) 65 jaar.

  • Je moet hiervoor minstens 55 jaar zijn. Al bestaan er op deze leeftijdsvoorwaarden een aantal uitzonderingen (je oefent een ‘zwaar’ beroep uit, je werkgever is erkend als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering ...).
  • Vervolgens moet je een beroepsloopbaan van 25 jaar als loontrekkende werknemer kunnen aantonen.
  • Je moet ook minstens 2 jaar anciënniteit hebben bij je huidige werkgever.
  • Tot slot moet je tijdens de 24 maanden voorafgaand aan je aanvraag minstens 3/4 (voor 1/2 tijdskrediet) of voltijds (voor 1/5 tijdskrediet) gewerkt hebben.

Tijdskrediet met motief

Op basis van je leeftijd (52 jaar) kom je niet in aanmerking voor het systeem ‘eindeloopbaan’ (als dit je eerste aanvraag is), maar er bestaat nog steeds het algemeen stelsel van tijdskrediet, toegankelijk voor elke leeftijdscategorie. Om gebruik te kunnen maken van het tijdskrediet met motief, moet je een beroepsloopbaan als loontrekkende kunnen aantonen van minstens 5 jaar en minstens 2 jaar met je huidige werkgever verbonden zijn geweest door een arbeidsovereenkomst. Bovendien moet je voldoen aan de extra voorwaarden, die per motief verschillen. Een motief kan zijn: het volgen van een erkende opleiding, de zorg voor kinderen, het toedienen van palliatieve zorg, de zorg voor een ziek kind ... (Zie: www.jobat.be/nl/art/wie-kan-tijdkrediet-opnemen/)

Het is aan te bevelen vooraf informatie in te winnen bij een specialist ter zake of rechtstreeks bij de RVA in jouw buurt (www.rva.be) en vergeet ook niet dat de regels voor tijdskrediet in de privésector niet dezelfde zijn als in de openbare sector.

(it) 

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16632 andere jobs