Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 581

Volgende

Jan De Nul zet jong talent in op windmodelparken

19 november 2015
Jan De Nul staat bekend om zijn grote baggerprojecten, maar het bedrijf is ook actief in andere sectoren. Een voor hen groeiende markt vormt de offshoresector voor de olie-, gas- en hernieuwbare energiemarkt. “Hierbij gaat het onder meer om alle nodige diensten voor het installeren van windenergiecentrales op zee”, vertelt Renée Callens, de jonge burgerlijk ingenieur die op de tenderafdeling van Jan De Nul Group projectvoorstellen uitwerkt.

Prijsberekeningen en uitvoeringsmethoden voor offshorewindmolenparken uitwerken. Dat is sinds anderhalf jaar de job van Renée Callens. “Het bouwen van offshorewindparken is een relatief nieuwe activiteit van Jan De Nul”, vertelt de jonge ingenieur. “Maar we kunnen hiervoor gebruikmaken van de expertise die we al jaren hebben vanuit onze bagger- en offshoreafdeling, zoals onder meer op het vlak van scheepsbouw als van de werkzaamheden op zee zelf.”

Totaalpakket

Voor de windmolenparken levert Jan De Nul het totaalpakket: van het ontwerpen en plaatsen van de funderingen in de zeebodem, over de installatie van de turbines zelf, tot en met het bekabelen en connecteren met het landelijke elektriciteitsnet. Deze hoogspanningskabels moeten de turbines verbinden om uiteindelijk de gewonnen elektriciteit aan land te brengen.

Het takenpakket op de tenderafdeling is divers. Bij elke aanvraag moet het technische werk worden ingeschat. “Maar daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het land waar het project plaatsvindt, met fiscale en juridische aandachtspunten, met weersstatistieken, enzovoort. Verschillende elementen bepalen de uiteindelijke kostprijs die we voorstellen aan de klant”, aldus Callens. “Om een tender te kunnen uitsturen, moet ik vooraf een beroep doen op verschillende afdelingen binnen Jan De Nul Group. Mijn job is meer dan alleen het technische werk. Ik kom dagelijks in contact met zoveel collega’s. Het sociale aspect is dus even belangrijk. En die combinatie spreekt me wel aan”, vertelt ze. “Ik besef dat ik nog veel moet bijleren, maar ik krijg hierbij de volle ondersteuning van mijn collega’s.”

Internationaal

Offshoreprojecten zijn er zowel dichtbij als verder weg. Het gaat om windmolenparken in West- en Noord-Europa, kabelinstallatiewerken in Qatar of interventiewerken op de zeebodem rondom Sakhalin in Oost-Rusland of nabij Vuurland in Argentinië. “Ik concentreer me nu op windparken in Europa, maar ook alle andere continenten zijn voor ons zeer belangrijke markten. Zo zijn er projecten in Saoedi-Arabië, Qatar, Rusland, Australië, Argentinië, enzovoort. De wereld is onze thuis”, aldus de jonge ingenieur, die bij Jan De Nul Group aan haar eerste job bezig is.

Een job met een behoorlijke verantwoordelijkheid. Want de offshoreprojecten zijn niet alleen maatschappelijk, maar ook in financieel opzicht erg ingrijpend. Het gaat om miljoenencontracten. Zelfs voor kleinere projecten spreken we al gauw over ettelijke miljoenen euro’s. “Zodra een project aan Jan De Nul wordt toegewezen, wordt een projectteam samengesteld dat soms tot twee jaar voorbereidingswerk heeft”, vertelt Callens. Maar vooraleer het zover is, heeft zij met haar team de deal wel eerst beklonken.

(wv) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook