Het loon van een ingenieur: 2.100 euro netto
We vroegen Tolga Büyük (28) uit Heusden-Zolder hoeveel hij verdient …
Het begon met de vaststelling dat de knelpuntberoepen van vandaag bijna exact dezelfde zijn als 20 jaar geleden. ‘Onthutsend’, noemde een analist dat. Een ander onderzoek toonde tegelijkertijd aan dat drie van de tien aantrekkelijkste beroepen knelpuntenberoepen zijn. U kent ze ondertussen wel: ingenieurs, architecten, informatici. Diezelfde analist kijkt vervolgens héél strak nààst de olifant en vraagt zich af: ‘Er zijn geen logische argumenten waarom schitterend verloonde beroepen als ingenieurs en informatici niet populair zijn. Waarom vertikken jongeren het om die studie te volgen?’
Laten we de olifant maar eens bij naam noemen. Intelligentie, heet hij. Als u aan een universiteit voor ingenieur, informatica of architectuur studeert, kan u maar beter over een stevige intellectuele motor beschikken. Met het risico me cijferfetisjisten op de nek te halen, dit betekent grofweg een IQ ergens rond 125. De cognitieve moeilijkheidsgraad van dergelijke studies is nu eenmaal niet van de poes.
Als je kijkt naar de totale bevolking, heeft slechts 5 procent van de mensen deze intellectuele capaciteiten. En dus moeten we voor die beroepen uit een heel kleine vijver vissen. Want het is natuurlijk bijlange niet zo dat die 5 procent ook allemaal interesse of motivatie hebben om die studies tot een goed einde te brengen.
Beste analist, jongeren vertikken het dus niet om die studie te volgen; het is voor de overgrote meerderheid gewoon geen optie. Initiatieven, zoals ‘Ingenieur van het Jaar’, die middelbare studenten warm willen maken voor het mooie knelpuntberoep van ingenieur, hebben dan eigenlijk ook niet zo héél veel zin.
Maar mensen horen niet graag dat intelligentie zo bepalend is. Intelligentie is immers grotendeels aangeboren. Het doet afbreuk aan ons rechtvaardigheidsgevoel dat niet iedereen in onze maatschappij met dezelfde kansen aan de start komt. We geloven liever dat iedereen alles kan bereiken.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat intelligentie één van de belangrijkste ingrediënten is van professioneel succes. Andere vaardigheden zijn natuurlijk ook belangrijk. Maar misschien zijn die vaardigheden net iets minder schaars verdeeld dan intelligentie. Economisch gezien levert schaarste waarde op. Deze beroepen zullen dus altijd wel aantrekkelijk, maar ook een knelpunt blijven. Misschien heeft het daarom weinig zin om voortdurend al te nadrukkelijk op de olifant te wijzen. Maar voor één keer kan het wel!
(fa)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen Tolga Büyük (28) uit Heusden-Zolder hoeveel hij verdient …
“Bedrijven zijn weer volop op zoek naar ingenieurs en informatici. Algemeen geldt: hoe hoger het studieniveau, hoe beter de tewerkstellingskansen."
Van 'Deradicaliseringsambtenaar' naar 'Ambtenaar Positieve identiteit en Maatschappijvorming'. Alexander legt uit wat hij doet.
De tropische temperaturen van de voorbije dagen lijken alvast goed nieuws voor twee West-Vlaamse jongeren: Nicolas Destoop en Jorgo Struyve.
Je enkele dagen terugtrekken in de natuur. Om ervan te leren hoe je je levenspad en loopbaan een nieuwe richting kan geven.
Dirk Vandeplas krijgt een eindejaarspremie als arbeider van 1.660,89 euro bruto. Hij is gehuwd, heeft drie kinderen en zijn echtgenote heeft geen beroepsinkomen. Hoe wordt zijn eindejaarspremie berekend?
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Werk jij omdat je goesting hebt om te gaan werken, of omdat je niet anders kan? En wat zijn hiervan de gevolgen op lange termijn?