Hoe Facebook je carrière kan verpesten
Facebook is een ideale tool om contacten te onderhouden. Maar het kan je loopbaan evengoed kelderen.
Eerst het goede nieuws. Als een potentiële werkgever je naam googlet, betekent dit dat hij je kandidatuur serieus neemt. Als hij die extra informatie gebruikt in een sollicitatiegesprek, kan je het misschien merken aan vragen over zaken die niet in je cv of motivatiebrief staan. Maar het kan ook stiekem: werkgevers kunnen jouw naam achter je rug googlen, die gevonden informatie zal dan misschien meespelen in de beslissing om je al dan niet aan te werven.
“Het controleren van digitale informatie over jezelf is een probleem dat elke dag groter wordt”, zegt Michael Fertik van Reputation Defender. Hun onderzoek toont aan dat 14 procent van de bedrijven bij het aanwerven verder gaat dan een gewone Google-zoektocht.
Er bestaat een hele business van professionele online zoektechnieken die veel verder gaan dan een gewone zoekrobot. Deep Web (ook "hidden web", "invisible web" of "Deepnet" genoemd) is zo’n methode: via ingewikkelde algoritmes wordt informatie gevonden die zelfs voor Google onzichtbaar is. Naar schatting zien zij 500 keer meer pagina’s dan een gewone zoekmachine. Google zoekt al in 3 triljoen pagina’s, dan weet je het wel ...
Deep Web vindt elke blogcomment die je ooit postte, webpagina’s die niet gelinkt zijn aan een andere pagina, mailinglijsten, gearchiveerde video’s of foto’s, tot de tijd van de laatste marathon die je liep.
Je denkt dus best even na voor je iets post op het internet. “Tweets naar je vrienden waarin je klaagt over je vorige of huidige baas, komen met Deep Web naar boven”, vertelt Jonathan Schreiber, senior vicepresident van Pipi, een bedrijf dat Deep Web zoektochten doet voor meer dan 500 firma’s. “Bedrijven zijn op zoek naar een patroon in het onlinegedrag dat de persoonlijkheid van een sollicitant kan weergeven. We vertellen bedrijven niet wie ze wel of niet moeten aannemen, maar we voorzien hen wel van de nodige info waarop ze hun beslissing kunnen baseren. Het is logisch dat HR-managers rekening houden met zulke info.”
Maar niet alles wordt doorgespeeld, zegt Schreiber. “Alles wat je als privé hebt aangeduid halen we niet naar boven. De info op je Facebook-pagina die je alleen met je vrienden deelt, zullen we niet kenbaar maken. Dat zou onethisch zijn. Hetzelfde geldt voor banksites.”
(mr) – Bron: money.cnn.com
Facebook is een ideale tool om contacten te onderhouden. Maar het kan je loopbaan evengoed kelderen.
LinkedIn is een handige tool om je netwerk uit te bouwen. Zorg er wel voor dat jouw profiel er zo professioneel mogelijk uitziet.
De VDAB vroeg aan 950 werkgevers hoe ze nieuw personeel aantrekken. Naast advertenties en jobsites blijken vooral het eigen personeel en de bedrijfsrelaties een populair kanaal. Voor social media moet het beste nog komen.
Werk vinden via Facebook of LinkedIn, dat kennen we al. Maar het kan altijd creatiever.
Slechts drie op de tien werkgevers zien er geen graten in dat werknemers zelf hun loonpakket in elkaar puzzelen. Niet meer dan 8 procent biedt die mogelijkheid nu al aan. Hoe zit het bij jou op het werk?
Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Een boodschap die kort en krachtig kan overgebracht worden, blijft vaak het langst in het geheugen gegrift. Het opleidingsbureau Upstream heeft de lijvige cursus vervangen door een stapeltje bierkaartjes…
Corona of niet, slager is en blijft een knelpuntberoep. Hannes Delie is een levendig voorbeeld van hoe je daar creatief mee omspringt.