Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 925

Volgende

Hoe groot moet je bureau zijn?

27 september 2011
Het grootste deel van onze dag brengen we door op ons werk. Hopelijk voor jou heb je er genoeg licht, lucht en ruimte. Want daar bestaan wettelijke regels voor. Maar zoals bij vele zaken, blijkt niet enkel de grootte van tel te zijn …
Werkplek

De voorschriften over onze werkplek zijn te vinden in het ARAB, het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming.

Daarin lezen we onder meer dat:  

  • je werkruimte minstens 2,5 meter hoog moet zijn
  • een werknemer over 10 m3 moet beschikken waarvan 2 m² vrije oppervlakte
  • je voor de uitoefening van je taak voldoende bewegingsruimte moet hebben
  • de toevoer van verse lucht en de afvoer van bevuilde lucht moet worden verzekerd
  • je idealiter vensters kan openzetten om frisse lucht binnen te laten
  • er een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 70 % gegarandeerd moet zijn
  • de installaties die dit moeten verzekeren aan bepaalde kwaliteitsnormen moeten voldoen
  • de geïnstalleerde toestellen niet zodanig hard mogen trillen of geluid maken dat je er ongemak van ondervindt

Deze bepalingen gelden zowel voor ambtenaren als voor werknemers uit de private sector. Vroeger bestond er voor ambtenaren de regel ‘hoe hoger in rang, hoe groter je bureau’, maar nu zijn er voor de publieke sector geen specifieke regels meer. In Nederland krijgen ambtenaren wel nog een voorkeursbehandeling: hun werkplek moet minimum 5,85 m² zijn.

Klachten over je werkruimte?

Hindert je werkplek je in je productiviteit of creativiteit, dan kan je - al dan niet subtiel - je baas hierover aanspreken. “Is je kantoor echt onwerkbaar: dan kan je naar de interne preventieadviseur, je vakbondsafgevaardigde of het comité voor preventie en bescherming op het werk stappen”, vertelt Ann Tourné van het juridisch kenniscentrum van SD Worx. “Je kan als werknemer ook klacht indienen bij de sociale inspectie. Die onderzoekt klachten van werknemers over het welzijn op het werk, en kan ook sancties opleggen aan werkgevers die de ARAB-regels met de voeten treden.”

Niet enkel de grootte telt …

Je werkt misschien wel in een kantoor dat ruim genoeg is, en waar je geen last hebt van een snorrende airco. Toch is het niet alleen de grootte van je werkplek die telt. Werknemers die zelf hun bureau hebben kunnen inrichten, voelen zich creatiever en meer begaan met hun job. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Exeter. "Wanneer mensen zich niet goed voelen in een ruimte zullen ze minder snel alles geven”, vertelt psycholoog Craig Knight. “Ze zijn een pak minder creatief en meegaand met hun job dan wanneer ze zich bijzonder goed bij een werkruimte voelen.”

Een plantje naast je computer zetten of een schilderij ophangen, verhoogt de productiviteit al met 17 %. Heb je zelf je werkplek mogen indelen, dan zou dit je algauw 32 % productiever maken…

(mr)  

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook