Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Hoe gelukkig is de Belg op zijn/haar werk?

Gelukkig op het werk
Als het over werken gaat, dan wordt er veel geklaagd. Het is te druk, het is maandag en je hebt geen zin of die ene irritante collega jaagt je bloeddruk omhoog… Toch is de meerderheid van de Belgen gelukkig op het werk, jij ook?

Maar liefst 4 op 5 Belgen geeft aan gelukkig te zijn op het werk en zelfs 1 op 4 is helemaal tevreden met zijn of haar job. Bijna een op vijf (19%) zegt dat ze zich niet gelukkig voelen op het werk. Een opvallende bevinding uit het Attentia onderzoek is dat geld niet noodzakelijk aan geluk gekoppeld is. Wat dan wel?

Loon niet zo belangrijk

De drie meest voorkomende factoren die werknemers in België gelukkig maken zijn:

  1. Collega’s, werksfeer en deel uitmaken van een team
  2. De work-life balans
  3. De inhoud van de job

Dus... het loon maakt niet uit? Niet helemaal… Maar het valt wel buiten de top drie. Opvallend is dat 15% van de mannen meer belang hecht aan verloning, tegenover slechts 7% van de vrouwen. Guy Van Hauwermeiren, Director Consulting van Attentia licht toe: “Het traditionele rollenpatroon valt spijtig genoeg nog altijd te herkennen. Veel vrouwen hechten meer belang aan emotionele relaties, terwijl mannen het rationeler bekijken door de nadruk te leggen op wat er aan het einde van de maand binnenkomt.”

Het loon wordt dan wel weer belangrijker bij mensen die aangaven dat ze niet gelukkig zijn met hun job. Daarnaast vinden ook mensen die geloven dat ze harder werken dan wat hen gevraagd wordt, het financiële aspect belangrijker dan anderen.

Een positieve werksfeer en een goed team

Werksfeer blijkt voor iedereen een belangrijke factor. Zowel vrouwen als mannen geven aan dat dit voor hen het belangrijkste aspect is tot geluk op de werkvloer. Het valt wel op dat dit voor vrouwen toch nog net iets belangrijker is dan voor mannen. 25,7% van de vrouwen zet werksfeer op nummer een, tegenover 18,6% van de mannen.

Menselijk gezien wil iedereen bijdragen aan een groter geheel en een impact hebben op wat er gebeurt. Daarvoor wil je als werknemer gerespecteerd, maar vooral aanvaard worden in een team. Op die manier krijg je het gevoel dat je van belang bent, waardoor je gelukkiger wordt op de werkvloer.

Werk en privé combineren

Vrouwen vinden ook de work-life balans en flexibele werkuren belangrijker dan mannen. 9,4% van de vrouwen geeft zelfs aan dat flexibele werkuren essentieel zijn, drie keer meer dan de mannen. Voor het overgrote deel van de werknemers (80%) is de work-life balans echter wel in orde.

“Als je mensen zou laten kiezen tussen veel geld of een goede work-life balans, dan zullen ze eerder voor dat evenwicht gaan”, zegt Guy Van Hauwermeiren van HR- en Well-being specialist Attentia. Vooral jonge mensen willen het evenwicht bewaren. Zij hebben vaak hun ouders lange dagen zien werken, waardoor ze het zelf anders willen aanpakken. Het rationele aspect van een job, zoals het loon, wordt inferieur aan de impact die hun job heeft op zowel hun eigen leven, als op de maatschappij.

Jobinhoud boven verloning

Dat jobinhoud een belangrijke plaats inneemt in de afweging van wat je als werknemer belangrijk vindt, is niet onbegrijpelijk… Werken kost energie en zonder een fijne jobinhoud, is dit erg demotiverend. Toegevoegde waarde kunnen leveren is voor iedereen van groot belang. Daarbovenop is het ook voor velen doorslaggevend om zelf beslissingen te kunnen nemen over projecten en taken. Vooral mensen met een hoger diploma appreciëren deze verantwoordelijkheid.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook