Bazen
Vorige

1 van 394

Volgende

Zo bouw je de beste relatie op met je baas: 10 tips

27 mei 2014
Een goede relatie met je baas opbouwen is belangrijk voor je carrière. Dit komt bijvoorbeeld handig van pas als je wil dat hij of zij in de toekomst een goed woordje voor jou doet. Maar hoe vorm je die afstandelijke relatie om in een degelijke 'werkvriendschap'?
handdruk baas

1. Iedere relatie is anders

Iedere baas is uniek, dus ook jouw relatie met hem (of haar). Met de ene baas zal je wekelijks een persoonlijk gesprek kunnen hebben, met de andere manager geraak je niet verder dan smalltalk over het weer. Aanvaard dat een goede relatie in verschillende vormen komt en dat sommige bazen bepaalde zaken bij jou zullen opmerken, en anderen niet.

2. Laat je niet beïnvloeden door zijn/haar humeur

Blijf steeds consistent, zowel op vlak van je persoonlijkheid als op vlak van je werk. Sommige mensen zijn nu eenmaal humeurig en helaas kan je weinig veranderen aan iemand anders’ persoonlijkheid. Wees je bewust van de gemoedstoestand van je baas en ga dan verder met je dag zoals altijd. Het beste wat je kan doen voor het humeur van je leidinggevende is je zo normaal mogelijk gedragen. Wees die consistente kracht waarop hij (of zij) steeds kan rekenen.

3. Wacht niet op lof

Oké, het is fijn wanneer mensen je zeggen dat je goed bezig bent, maar besef dat je vaker niet dan wel erkenning zult krijgen voor je werk. Wacht niet op lof, maar wees zo zelfzeker in je werk dat je ook zonder een schouderklopje je job op je best kan uitvoeren. Sommige mensen geraken helaas gefrustreerd door te wachten op erkenning die er zelden tot nooit komt.

Wees zeker van je kunnen en geef je baas zo de indruk dat je de zaken helemaal onder controle hebt. Er wordt van je verwacht dat je je werk doet, dat is nu eenmaal deel van je functieomschrijving.

4. Wees op voorhand duidelijk over je plannen

Ga je even naar de winkel of ben je van plan een dagje verlof te nemen? Wacht niet op het allerlaatste moment, maar laat je baas op tijd weten wat je plannen zijn. Succesvolle managers hebben nu eenmaal behoefte aan betrouwbare consistente werknemers die geen misbruik maken van hun tijd.

5. Ken de communicatiestijl van je baas

Het is niet makkelijk om de communicatiestijlen van je collega's en baas te ontcijferen. Toch is het heel belangrijk dat je weet hoe je baas communiceert, zodat je meteen op de hoogte bent van wat hij (of zij) precies bedoelt. Sommige managers leggen alles tot in de puntjes uit, anderen veronderstellen dat je bij een halve zin al weet wat er van je verwacht wordt.

Ook wil de ene baas bij een vraag onmiddellijk het antwoord weten, terwijl de andere steeds de zaken ruim op voorhand aankondigt zodat je tijd genoeg hebt om de oplossing te vinden. Ga van in het begin voor duidelijkheid en bespreek kort met je baas wat zijn of haar verwachtingen zijn. Verstaat hij onder 'zo snel mogelijk' dat je de zaken binnen het uur af moet krijgen, of heb je tijd tot eind volgende week? Elkaar goed begrijpen is cruciaal voor een goede relatie.

6. Probeer voor je baas op het werk te zijn …

… tenzij hij zijn nachten op kantoor doorbrengt, natuurlijk. Veel leidinggevenden krijgen een geruststellend gevoel wanneer hun werknemers dag in dag uit op tijd op post zijn. Zo weten ze dat ze op iemand kunnen rekenen en vertrouwen. Hoe beter je baas je vertrouwt, hoe meer projecten hij (of zij) naar jou toe zal schuiven.

7. Je hoeft geen beste vrienden te zijn met je baas

Bazen hoeven niet alles over jou en je privéleven te weten. Wees geen Facebook-vrienden, tenzij je baas je zelf een vriendschapsverzoek stuurt. Volgen op Twitter en LinkedIn-contacten zijn kan uiteraard wel. Een goed evenwicht vinden is de sleutel!

8. Schep op over je baas

Denk na over wat je kunt doen zodat mensen een positief beeld krijgen van je baas, zowel binnen als buiten het bedrijf.

9. Kies je discussies

Op ieder werk gebeurt er weleens iets waarmee je je baas moet confronteren. Maar je kan niet voor alles een gevecht aangaan. Je hoeft niet iedere dag in discussie te gaan met je baas. Denk lang na over wat je belangrijk vindt en wat te verwaarlozen is. Sommige werknemers gaan zo vaak in de aanval dat ze niet meer kunnen stoppen. Aanvaard: werk is werk. Je baas is geen vriend, dus bepaalde zaken moet je nu eenmaal niet persoonlijk opvatten.

10. Wees loyaal

Probeer geen (werkgerelateerde) geheimen achter te houden voor je baas. Laat hem (of haar) weten dat je aan zijn/haar kant staat. Roddel niet over je baas. Zorg ervoor dat hij/zij weet dat hij/zij je steeds in vertrouwen kan nemen.

(nm) – Bron: Fastcompany.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook