50-plussers
Vorige

1 van 82

Volgende
Volgend artikel:

55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s

55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s

55-plussers
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is. En mensen die zich goed in hun vel voelen, presteren beter op het werk. 55-plussers behalen op vlak van professioneel welzijn een gemiddelde score van 7,1 op 10. Bij hun jongere collega’s strandt dat cijfer op 6,8. En daar zijn verschillende redenen voor.

Securex bevroeg 1.500 werknemers en zelfstandigen. De centrale vraag: hoe is het met jouw welzijn gesteld? Naast werkgeluk werden ook andere welzijnscategorieën in kaart gebracht. Zowel op algemeen als persoonlijk welzijn scoren de werkende 55-plussers gemiddeld gezien beter dan hun jongere collega’s: met een 6,7 tegenover een 6,4 en een 7,2 tegenover een 6,9.

Over de maatschappelijke welzijnsscore zijn +55 en -55 eensgezind: die ligt voor beide leeftijdscategorieën op een lage 5,6. Net niet gebuisd.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Waarom zijn 55-plussers gelukkiger op het werk?

De welzijnscijfers liegen er niet om: 55-plussers lopen op de werkvloer met de grootste smile rond. Deze leeftijdscategorie kijkt dan ook anders naar het leven en hecht belang aan andere zaken. Het evenwicht tussen werk en privé staat bij hen bijvoorbeeld in de top drie van belangrijkste factoren voor werkgeluk.

Werkenden onder de 55 vinden relaties met collega’s en leidinggevenden dan weer zeer bepalend voor welzijn. De verloning voor het werk en het graag doen van de job wegen voor beide leeftijdscategorieën even zwaar door.

55-plussers ervaren voor deze factoren een hogere mate van vervulling, wat hun mooie professionele welzijnsscore verklaart. Bovendien evalueren zij de rol van de werkgever positiever dan hun jongere collega’s. Ook die mindset krikt het cijfer verder op.

Lees ook: De 5 componenten die jouw geluk (op het werk) bepalen

Enkele kanttekeningen

Mooie scores, maar misschien een beetje recht voor de raap. Tijd voor een aantal nuanceringen.

Ten eerste: het Healthy Worker Effect. 55-plussers die door een slechte gezondheid of een burn-out niet meer actief zijn op de arbeidsmarkt, werden niet ondervraagd. De welzijnscijfers zijn dus enkel gebaseerd op de meest gezonde en competente 55-plussers, waardoor ze niet zomaar verruimd kunnen worden naar de algemene bevolking.

Factcheck: 55-plussers minder kans op promotie

Ten tweede: blije 55-plussers dragen misschien wel bij aan de werksfeer, maar ze zijn voor een bedrijf relatief gezien duurder dan hun jongere collega’s. Ze eisen vaker een hoger salaris dat aansluit bij hun jarenlange ervaring, ze hebben meer opleiding of training nodig om zich in nieuwe materie in te werken en ze vallen vaker uit door gezondheidsredenen.

Toch zijn oudere werknemers door hun expertise waardevolle troeven voor een bedrijf en is het belangrijk dat zij de nodige kansen krijgen. En ach, een brede glimlach is onbetaalbaar, toch?

Ontdek: Wat hebben oudere werknemers nodig op de werkvloer?

(ZINNIG) - Bronnen: Securex / Peoplesphere

13 oktober 2023
Anderen bekeken ook