Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

7 op 10 Belgen gelukkig op de werkvloer ... wat loopt er mis voor de rest?

gelukkig op het werk
Uit onderzoek blijkt dat zeven op tien werknemers in België best gelukkig rondloopt op de werkvloer. Maar waar gaat er dan nog mis voor die overige drie? De oorzaken blijken volgens professionele dienstverlener PwC en de 'PwC Global Workforce Hopes & Fears Survey' uit verschillende windhoeken te komen ...

Met een score van zeven op tien doen we het in het Europese gemiddelde allesbehalve slecht als het aankomt op jobtevredenheid. Volgens een onderzoek van SD Worx bij meer dan 16.000 werknemers over zestien landen blijkt dat de Belgen – samen met de Finnen – zelfs het meest tevreden zijn over hun werk-privébalans. Let op: er blijft werk aan de winkel. Maar de positieve cijfers zijn wel een opsteker voor de Belgische arbeidsmarkt.

Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?

Frappante cijfers

De studie van PwC polste in België dan weer bij 1.070 werknemers naar hun jobtevredenheid. Denk aan de eigen vaardigheden, vertrouwen in de werkgever en de werkomgeving. We zetten de meest opmerkelijke cijfers op een rijtje die kunnen verklaren waarom drie op tien ontevreden is over hun job:

  • Eén op drie personen vond de werkdruk in het afgelopen jaar onbeheersbaar. Dat ligt dan vooral aan het gebrek aan personeel in de nasleep van de vele crisissen.

  • Bijna één op vijf worstelt om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen. 43% heeft daarbij geen ruimte om zijn of haar spaarboekje aan te vullen.

  • Liefst 16% van de respondenten combineert meerdere jobs om financieel te kunnen ademen. Het blijkt geen uitsluitend Belgisch probleem: de financiële toestand in heel wat gezinnen gaat er in verschillende landen sterk op achteruit.
Gelukkig met wat je verdient?
Stappengids: Gelukkig op je werk in 7 stappen

Gender pay gap

En dan hebben we het nog niet gehad over genderongelijkheid op de arbeidsmarkt. Dat er een kloof is tussen mannen en vrouwen op het vlak van loon en tevredenheid is duidelijk zichtbaar in de cijfers ondanks de gender pay gap de laatste jaren daalt. Eén op de vier vrouwelijke respondenten zegt dat ze haar job bijvoorbeeld niet kan uitoefenen op de manier waarop ze zelf wil.

Uit de studie blijkt ook dat nog steeds veel minder vrouwen in een leidinggevende rol zitten (18%) dan mannen (29%). Het blijkt ook dat vrouwen minder om loonsverhoging of promotie durven vragen dan mannen. De kloof tussen man en vrouw zorgt dus – zeker aan de vrouwelijke kant van de zaak – voor ontevredenheid op de werkvloer.

Lees ook: Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw

Voer voor ontevredenheid

Ongenoegen op de werkvloer kent natuurlijk nog enkele andere oorzaken. Denk maar aan een baas die niet te genieten is of pestgedrag onder collega’s. En het hoeft niet enkel aan de omgeving of de mensen erin te liggen.

Zowel de jobinhoud als de werkomstandigheden zijn voer voor ontevreden werknemers. Zeven op tien lijkt van ver een goede gemiddelde score voor algemene tevredenheid, al blijft die overige ontevreden drie op tien toch een problematisch en op te volgen cijfer.

WEBINAR: Werkgeluk... wat kan je er zelf voor doen?
Webinar werkgeluk banner

(ZINNIG) - Bron: PwC / SD Worx

27 juni 2023
Anderen bekeken ook