Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1075

Volgende
Volgend artikel:

Bijna 4 op de 10 wil weg uit huidige job

Ieder zijn werkgeluk

Wergeluk-Dajo-De-Prins
“Een baas die de hele tijd over je schouder meekijkt en beslissingen voor jou neemt, is dodelijk voor je engagement", aldus Dajo De Prins.
Natuurlijk vult iedereen zijn of haar geluk zelf in. Maar als het om werkgeluk gaat, zijn er eigenlijk maar twee zaken van tel.

De eerste belangrijke kwestie is dat er verschillende vormen bestaan van werkgeluk. De basis – een soort werkgeluk light – is tevredenheid. Dajo De Prins, gelukexpert én auteur van het boek 'Werkgeluk', omschrijft dat als een ietwat ouderwetse invulling van werkgeluk. Zaken die daarbij horen, zijn een fair loon, een redelijke work-life balance en geen gemene baas.

“Mensen noemen zich tevreden over hun werk als het doet wat het moet doen: een goed leven ondersteunen.”

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Sommigen gaan nog een trapje hoger en ervaren ook echt werkplezier: ze voelen zich goed op en tijdens hun werk. “Menselijke relaties blijken een grote bron voor werkplezier”, erkent De Prins. De volgende (en derde) stap is dat mensen geëngageerd zijn in en door hun werk.

“Ze vinden hun werk uitdagend en kunnen hun krachten of talenten erin gebruiken of ontplooien.” Hierbij is het cruciaal dat mensen doelen vooropgesteld krijgen die hen motiveren, en dat ze hun eigen ding kunnen doen. “Een baas die de hele tijd over je schouder meekijkt en beslissingen voor jou neemt, is bijvoorbeeld dodelijk voor je engagement.

Het summum voor werkgeluk – de overtreffende trap zeg maar – zit ten slotte in de vraag hoe zinvol je je werk vindt. “Om mensen zinvol werk te geven, moet je zorgen dat mensen ook werk krijgen dat ergens toe bijdraagt. Werk dat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen”, stelt de gelukexpert.

Lees ook: Helft (jonge) Belgen wil meer zinvol werk

En de werkgever?

Zinvol werk is een element dat ook Frederik Anseel, als Belgische professor management actief aan de University of New South Wales, benadrukt. “Mensen vervreemden van hun werk omdat ze zich anoniem en onzichtbaar voelen”, stelt Anseel. “Ze moeten het gevoel krijgen dat ze ertoe doen”, stelt hij. Al gaat het, volgens hem, om meer dan louter het gevoel geven. Mensen moeten ook echt het verschil kunnen maken op hun werk.

Waarbij we bij de tweede kwestie zijn aanbeland: werkgeluk is geen persoonlijke verantwoordelijkheid. Er moet en mag ook voor jou worden gezorgd. “De impact van de werkgever op jouw geluk is groot. Je kiest dus het best een werkgever die jouw werkgeluk ter harte neemt”, stelt Dajo De Prins vast. “Een werkgever die geluk nastreeft, krijgt betere medewerkers die ook langer blijven.”

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

14 november 2022
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook