Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1034

Volgende

De ultieme 11 tips om gelukkig te zijn op je werk

Gelukkig zijn op het werk
Werk je om te leven, of leef je om te werken? Wat je beweegredenen ook zijn, je job heeft een gigantische invloed op je geluksgevoel. Reden te meer om met een fijn gevoel naar je werk te gaan!

1. Prioriteiten stellen

Door de moordende deadlines en prioriteiten die continu switchen, is het van cruciaal belang om te definiëren wat écht belangrijk is en wat niet. Als je elke week, of zelfs elke dag een prioriteitenlijstje maakt, splits je je werk op in een reeks haalbare en hapklare opdrachten. Begin je dag met de meest dringende zaken, of de minst leuke taken. Zo ziet de rest van de dag er meteen een stuk fijner uit.

Misschien nog belangrijker: ruim je bureau op! Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd.

2. Zeg eens wat vaker ‘nee’

Mensen vergeten het soms, maar de reden dat je baas en je collega’s meer en meer van je verwachten, heb je meestal zelf in de hand. Als je altijd ‘ja’ zegt, blijven ze bij je aankloppen. Het is dus belangrijk om de verwachtingen wat te temperen, zeker als je last hebt van stress. Zeg eens wat vaker ‘nee’. Te moeilijk? ‘Niet nu’ is een prima alternatief. Zo wijs je niemand af maar geef je wel aan dat je niet alles tegelijk kunt doen.

Lees ook: Waarom ‘nee’ zeggen tegen je baas zo moeilijk is

3. Zoek je collega’s op

Praten is het beste medicijn, en dat is op de werkvloer niet anders. Deel je zorgen, angsten en stress met je collega’s. Misschien hebben zij wel goede adviezen om weer tot rust te komen? Sta zelf ook klaar voor anderen. Studies hebben aangetoond dat altruïsten gelukkiger zijn op het werk.

4. Mediteren kun je leren

"Mensen wachten de hele week op vrijdag, het hele jaar op de zomer en een leven lang op geluk", zei een wijze man ooit. Het kan anders, dankzij mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren voor of na de werkuren zich meer verbonden voelen met het werk, en simpelweg stabieler zijn. Het proberen waard, toch?

5. Ga eens wandelen

Neem geregeld een korte pauze. Het is een ideaal momentje om na te denken over je dagelijkse struggles. Sla een praatje aan de koffiemachine, wandel het blokje om of zet je buiten op een bankje.

Stress? Ga wandelen!

6. Comfortabel aan je bureau

Het is geen geheim dat het niet goed is voor je lichaam om de héle dag aan je bureau te zitten. Denk eraan: ongezonde mensen zijn meestal niet gelukkig. Zorg dus voor een comfortabele bureaustoel om kwaaltjes te vermijden.

7. Work it out

Nee, we sturen je heus niet voor een uur naar de fitness! Vijftien minuten wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of wat dan ook, is al genoeg om je energiepeil omhoog te krikken. Meer nog: je lichaam laat zelfs alle gifstoffen vrij die vermoeidheid veroorzaken.

8. Wees dankbaar

Nog zo’n inspirerend citaat om boven je bed te hangen: niets kan je vrede brengen, behalve jezelf. Een vriendelijke herinnering aan jezelf of een kleine terugblik op je prestaties uit het verleden kan wonderen doen om het geluk terug te vinden. Tip: noteer na elke werkdag op welke drie successen je trots bent, wat je drie sterktes waren en welke drie complimenten je aan jezelf wilt geven.

9. Op tijd naar bed

Slaap is belangrijk. Niet alleen om volop te genieten van het leven, maar ook van je werk. Wie genoeg slaapt, is doorgaans fitter, kan zich beter concentreren en is gelukkiger. Blijf dus niet tot diep in de nacht op. Vergeet ook niet om je telefoon ruim een uur voor het slapen aan de kant te leggen.

Extra: De beste tips voor een betere slaap

10. Durf fouten maken

Wie niets doet, kan niets fout doen. Dat is helemaal waar, maar vergeet niet dat je van fouten kunt leren en je het de volgende keer beter doet. Dus durf fouten te maken en lig er zeker niet wakker van. Ze zijn nodig om te kunnen groeien.

11. Lucht je hart

Door problemen en irritaties niet aan te kaarten, speel je op safe. Je wilt natuurlijk niet ontslagen worden. Maar opgekropte gevoelens tasten je geluksgevoel aan. Probeer dus altijd het gesprek aan te gaan. Wees assertief, maar wijs niemand met de vinger. Begin met ‘ik vind dat …’ of ‘ik ervaar dat …’ Over meningen en ervaringen valt namelijk niet te discussiëren.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(dt/em)

22 november 2021
Anderen bekeken ook