Loonkloof
Vorige

1 van 125

Volgende
Volgend artikel:

Loonkloof in België bedraagt 624 euro

Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw

Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.

Gemiddeld verdienen mannelijke advocaten meer dan twee keer zoveel als vrouwelijke advocaten. Dat blijkt uit gegevens van HR-adviseur Partena Professional, dat ook vaststelt dat de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers groter wordt naarmate ze ouder worden.

Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…

Van 10 tot 60% verschil

Die leeftijd maakt, gemiddeld gezien, een groot verschil. De inkomenskloof bedraagt al bijna 10% in de categorie ondernemers jonger dan 30 jaar. In de leeftijdscategorie 30-40 jaar verdienen mannelijke ondernemers gemiddeld zowat 27% meer dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Dit percentage stijgt vervolgens tot 47% voor zelfstandigen in de leeftijdsgroep 40-50 jaar en vervolgens tot meer dan 60% voor de leeftijdsgroep 50-60 jaar, waarna het verschil bij zestigplussers terug kleiner wordt.

Vrouwelijke ondernemers zijn met 33% vertegenwoordigd in het gehele Belgische economische landschap. Terwijl ze in de meerderheid zijn (59%) in de dienstensector, zijn ze minder talrijk in de vrije beroepen (45%) en zelfs zwaar ondervertegenwoordigd in de landbouw (24%) of de industrie en ambachten (waar er slechts 13% vrouwen zijn).

Ontdek: Hoeveel bedraagt de loonkloof tussen man en vrouw?
Gelukkig met wat je verdient?

En bij werknemers?

Bij werknemers is de loonkloof overigens minder groot. Uit het Salariskompas van Jobat blijkt dat vrouwen gemiddeld zowat 17% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Lees ook: Waarom het met de loonkloof de goede kant uitgaat

(William Visterin)

19 april 2023
Anderen bekeken ook