Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

Liever loon volgens prestaties dan via anciënniteit

11 verbale tips voor elke loononderhandeling

Loononderhandeling
Met een paar woorden en zinnen kan je jouw werkgever overtuigen dat je kennis van zaken hebt en die opslag verdient.
Met één woord je zin krijgen? Het zou werkelijk fantastisch zijn als je bijvoorbeeld opslag zou krijgen als je alleen maar ‘abracadabra’ uitspreekt. Jammer genoeg gaat het vaak niet zo makkelijk en moet je je goed voorbereiden om opslag te krijgen. Maar met een paar tips komt die loonsverhoging helemaal goed.

Een magisch woord dat tot instant succes leidt, bestaat helaas niet. Maar het goede nieuws is dat je met een paar woorden en zinnen je werkgever kunt overtuigen dat je te vertrouwen bent, je kennis van zaken hebt én die opslag echt wel verdient.

1. ‘Ik wil heel graag samenwerken’

Een onderhandeling over het loon staat vaak gelijk aan een strijd: je probeert zoveel mogelijk te krijgen, terwijl je werkgever er alles aan zal doen om binnen het budget te blijven. Stel dus nooit een ultimatum – het is het één, of het ander – maar bekijk samen wat voor jullie allebei kan.

2. ‘Gebaseerd op mijn onderzoek…’

Iedereen wil graag wat meer verdienen, maar je krijgt pas echt opslag als je een gegronde reden kunt geven. Probeer je werkgever dus niet te overtuigen met zevenentwintig redenen, maar zoek uit wat je vaardigheden precies waard zijn. Als je je zin begint met: ‘Uit mijn bevindingen blijkt…’ of ‘gebaseerd op mijn onderzoek’ laat je meteen zien dat je je huiswerk gemaakt hebt.

3. ‘Markt’

Zoek uit wat je ‘marktwaarde’ is. Als je bij je huidige werkgever 35.000 euro bruto per jaar verdient, en je op een ander al snel 45.000 euro bruto kunt krijgen, dan weet je dat je onderbetaald wordt. Je werkgever zal je waarschijnlijk niet willen verliezen aan de concurrentie, dus is de kans groot dat je die opslag zonder morren krijgt.

4. ‘Waarde’

Toon aan welke waarde je toevoegt aan het bedrijf. Verhoog je de omzet, de marge of allebei, dan geef je meteen een goede reden voor een loonsverhoging.

5. ‘Vergelijkbare werknemers’

Heb je stiekem al eens gepiept in de loonbrieven van je collega’s? Goed! Ook al raadt iedereen het af om het salaris van anderen te achterhalen, het kan je ook helpen om zelf opslag te krijgen. Zeker als blijkt dat je veel minder verdient dan je collega met dezelfde functie.

6. ‘Is het onderhandelbaar?’

Als je werkgever een cijfer plakt op je salaris en je bent niet tevreden, zeg dan simpelweg: ‘Is het onderhandelbaar?’ Op die manier geef je je werkgever subtiel de kans om een hoger cijfer op tafel te leggen, of andere voordelen aan te bieden. En dat zonder iemand te schofferen.

7. ‘Ik zou meer op mijn gemak zijn als…’

Zinnen beginnen met ‘ik heb’ of ‘ik wil’ zijn absoluut not done. Maar door je zin te beginnen met: ‘Ik zou meer op mijn gemak zijn als…’, kun je niet anders dan eindigen met een vraag. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou me een stuk beter voelen als we een basissalaris van 3.000 euro bruto per maand kunnen overeenkomen.’ Je eist niets, maar je doet een simpele suggestie die je werkgever niet kan negeren.

8. ‘Als je dat kunt beloven, stap ik aan boord’

Een geheim: werkgevers zijn ook zenuwachtig om een salarisonderhandeling tot een goed einde te brengen. Dus als je heel concreet vertelt wat je precies wilt, doe je de ander een groot plezier. Een voorbeeld: je stelt een basisloon van 3.000 euro per maand voor, maar de werkgever heeft de middelen niet om akkoord te gaan. Zeg dan dat je zijn voorstel, een loon van 2.700 euro per maand, accepteert als je ook enkele extra verlofdagen krijgt.

9. ‘Ik zou liever niet weggaan’

Ben je van plan een andere job te zoeken als je geen opslag krijgt? Zeg dan tijdens de onderhandelingen dat je een aanbod van een ander bedrijf kreeg, maar dat je liever niet weg wilt gaan. Voor een werkgever is opslag altijd voordeliger dan een nieuwe aanwerving. Maar denk er wel aan dat de zin ook averechts kan werken. Dus gebruik ‘m alleen als vertrekken ook écht een optie is.

10. ‘Mag ik een paar dagen de tijd nemen om over het aanbod na te denken?’

Zelfs als het bod je stoutste dromen overtreft, doe je er goed aan om wat tijd te vragen om het aanbod te laten bezinken in plaats van het meteen te accepteren. Je koopt niet alleen tijd om echt na te denken of je ermee akkoord bent, maar het geeft je ook de kans om verdere onderhandelingen te starten. En dat geeft je dan weer meer tijd en ruimte om een goed onderbouwd tegenbod te doen.

11. ‘Dankjewel’

Je leerde niet voor niets al in de kleuterschool dankjewel zeggen. Aan het einde van het gesprek sluit je best af met een bedankje, alleen al om professioneel te blijven. Niet alleen omdat het zo hoort, maar ook omdat een werkgever veel sneller zal toegeven aan iemand die respect toont.

(dt/em) - Bron: Glassdoor 

3 september 2019
Anderen bekeken ook