Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 317

Volgende

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

27 september 2011
Krijg jij ook zweethanden als je nog maar denkt aan die moeilijke onderhandeling? Met de volgende zes tips in het achterhoofd word je een meesteronderhandelaar.
Onderhandelen

Onderhandelen is een kunst die niet iedereen gegeven is. Daarom legt Xavier Amador, klinisch psycholoog, auteur, coach én consultant, je in zeven stappen uit hoe je krijgt wat je wilt!

1. Kies het juiste moment

Timing, daarmee begint alles. Hoewel het niet altijd makkelijk is in te schatten wanneer je best het kantoor van je baas binnen stapt, toch zijn er enkele zaken waarmee je rekening kan houden. Is je tegenstander kwaad, ziet ze er moe of gestresseerd uit? Kies dan voor een ander moment. Eén waarop ze wél ontvankelijk is.

2. Dring je standpunten niet op

Oké, ook al heb je gelijk, toch is het soms beter om je standpunt niet op te dringen aan je tegenstanders. Onvermurwbaar zijn, kan ervoor zorgen dat de persoon die je voor je hebt, zich koppig gaat opstellen. Gevolg? De hoofdprijs is nog lang niet binnen!

3. Beledig niemand

Vloeken, schelden, beledigen: nergens voor nodig. Mensen worden er defensief en boos van, en zullen zeker niet in jouw richting plooien.

4. Haal geen oude koeien uit de sloot

Gedane zaken hoef je niet terug op te rakelen. Is er in het verleden al eens iets misgelopen? Laat dat dan zo. Je leidt het gesprek af van het onderwerp en negen kansen op tien laait de oude woede weer op. Nergens voor nodig dus.

5. Ga niet meteen in de aanval

Als onderhandelaar moet je scherp in je schoenen staan. Dat betekent echter niet dat je meteen al je argumenten op hem moet loslaten. Laat je tegenstander ook tijd om zijn inbreng te geven. Doe je dit niet, dan zal de persoon zich niet gehoord of begrepen voelen. Geen wonder dat hij of zij zich nadien defensief opstelt en niet openstaat voor jouw ideeën.

6. Vat het gesprek samen

Net als Xavier Amador voordien al aanhaalde, is het belangrijk om tijdens een onderhandeling goed te luisteren. Toon dat je dit doet door samen te vatten wat je gehoord hebt. Je toont en wekt interesse bij je tegenstander. Hij voelt zich begrepen, voelt een connectie en zal –hopelijk- sneller toehappen!

(mw) – Bron: forbes.com &nbsp&nbsp&nbsp

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook