Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

6 tips om beter te luisteren

luisteren, hondje
Wie goed kan luisteren, begrijpt niet alleen alles vlugger. Hij of zij bouwt ook betere professionele relaties op en heeft sneller door wat zijn gesprekspartner echt bedoelt. Altijd handig aan de vergadertafel.

1. Maak oogcontact

Maak altijd voldoende en goed oogcontact.

2. Zit stil

Zit stil terwijl je luistert. Wanneer je denkt je concentratie te verliezen, beweeg dan even in je stoel of met je voeten, maar blijf altijd gefocust op de spreker.

3. Knik en leun

Knik met je hoofd en leun zachtjes naar de spreker toe: het geeft aan dat je naar hem of haar luistert en het helpt je zelf om beter bij de les te blijven.

4. Spiegel

Pas de techniek van het spiegelen toe, waarbij je op onschuldige manier je gesprekspartner gaat nabootsen. Als je gesprekspartner zachtjes naar links leunt, kan jij zachtjes naar rechts leunen. In sociaal verband doen mensen dat automatisch wanneer ze zich goed op hun gemak voelen.

5. Herhaal

Bij een telefoongesprek waarin veel informatie wordt gedeeld is het nuttig om af en toe te pauzeren en te herhalen wat de spreker heeft gezegd. Zo'n samenvatting geeft je ook de mogelijkheid om zaken die je niet goed hebt verstaan of waarvan je moeilijk het belang kan inschatten opnieuw onder de aandacht van de spreker te brengen opdat die alsnog extra informatie kan verschaffen.

6. Onderbreek nooit

Ten slotte de laatste, maar wellicht ook de belangrijkste tip: onderbreek nooit iemand die aan het spreken is. Indien je denkt dat wat je zelf wil zeggen daardoor verloren gaat, schrijf dan even een paar trefwoorden op een papiertje.

Iemand onderbreken is niet enkel onbeleefd; het kan alles wat je tracht te bereiken ondermijnen. En zelfs wanneer je echt aandachtig luistert, wekt een onderbreking de indruk dat dit niet het geval is.

(sjv)

11 augustus 2021
Anderen bekeken ook