Vooral jonge werknemers zijn het slachtoffer van flexibel werken
Flexibel werken om zo je werk-privébalans beter in evenwicht te houden, raakt steeds meer ingeburgerd. Maar geldt dat wel voor iedereen?
Als gespreksleider van een vergadering neem je plaats op de meest opvallende plaats aan de tafel en zorg je ervoor dat je iedereen kan zien zonder je te moeten draaien. Die positie maakt het voor nieuwkomers duidelijk dat jij de vergadering leidt, maar zorgt er ook voor dat je de lichaamstaal van iedereen kan opvangen als je luistert naar een spreker.
Het is belangrijk de vergadering precies op tijd te laten beginnen. Wie wacht op laatkomers, zal in de toekomst nooit meer op tijd kunnen beginnen. De gespreksleider heet iedereen welkom. Meld ook altijd wie zich liet verontschuldigen voor de vergadering en waarom. Zijn er nieuwe mensen, stel ze dan voor. Vraag of iemand punten aan de agenda wil toevoegen.
Begin elke vergadering steeds met het verslag van de vorige vergadering. Overloop het kort en deel mee wat de evolutie van de punten ondertussen is. Het is dan ook heel handig in je verslag te vermelden wie wat gaat doen tegen welke datum, zodat je kan controleren of iedereen zijn taken heeft uitgevoerd.
Leg je horloge voor je, zodat je onopvallend de timing in de gaten kan houden. Vermijd dat mensen door elkaar gaan praten en sta ook niet toe dat er een gesprek ontstaat. Als er geen nieuwe argumenten meer worden aangebracht, rond dan het punt af met een beslissing.
Begin met het belangrijkste agendapunt. Zorg verder voor een thematische indeling van de vergadering, gegroepeerd rondom verschillende agendapunten. Las van tijd tot tijd korte pauzes in.
Probeer als gespreksleider iedereen bij het gesprek te betrekken. Mensen die zwijgen hebben ook een mening en het is belangrijk om die tijdens de vergadering te horen. Het komt vaak voor dat mensen in de vergadering zelf hun mond houden en pas na de vergadering in de wandelgangen hun mening uiten. Waak erover dat iedereen gerespecteerd wordt.
8 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Flexibel werken om zo je werk-privébalans beter in evenwicht te houden, raakt steeds meer ingeburgerd. Maar geldt dat wel voor iedereen?
Heel wat werknemers kiezen er bewust voor om hun prestaties tot het absolute minimum te beperken. Het fenomeen heeft ook een naam: quiet quitting.
Voor Vincent Ons aan de slag ging bij UZ Leuven als head of security, werkte hij bij grote bedrijven. Waarom maakte hij de overstap naar een zorginstelling?
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Door de werkbonus houden bepaalde werknemers netto meer over van hun brutoloon. Wie komt in aanmerking en hoe wordt het berekend?
Met een hoog diploma ben je gegarandeerd beter af op de arbeidsmarkt dan met een lager diploma … of toch niet?
Uit het oog, uit het hart? Ruim één op de vier werknemers (26%) heeft tegenwoordig een minder hechte band met zijn of haar collega’s.
Scheiden doet lijden, ook als je op het werk ontslagen wordt. Toch hoeft het geen emotionele rollercoaster te zijn want zelfs van een ontslag kun je een positieve ervaring maken!
Velen denken dat vakantie nemen slecht overkomt en je carrière negatief kan beïnvloeden. Klopt niet: vakantie kan de kans op promotie net verhogen.