Het loon van...
Vorige

1 van 874

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een hulpboekhouder?

Het loon van een (deeltijds) begeleider van personen met een beperking: 2.400 euro bruto

Begeleider Sylvie
We vroegen aan Sylvie (34) uit Brugge hoeveel zij verdient en wat haar job als (deeltijds) begeleider van personen met een beperking precies inhoudt...

Sylvie (34) uit Brugge

  • Beroep: begeleider in een voorziening voor personen met een beperking (24u/week)
  • Diploma: Bachelor Maatschappelijk Werk, aangevuld met een pedagogisch diploma
  • Privé: Samenwonend, met kinderen
  • Bruto maandloon: 2.400 euro
  • Netto maandloon: 1.728 euro
  • Extralegale voordelen: een woon-werkvergoeding

Wat doe je als job?

“Ik begeleid personen met één of andere vorm van beperking, voornamelijk mentaal. Dit gaat van mensen die redelijk zelfstandig wonen tot diep-mentaal beperkte personen. Ik sta in voor de verzorging van de mensen maar hoofdzakelijk voor een goed verloop van hun daginvulling.”

“Samen met de cliënt ga ik op zoek naar een fijne dagbesteding en afhankelijk van zijn of haar capaciteiten ondersteun ik ze bij de activiteiten of voer ik ze naar de locatie waar ze moeten zijn. Ook administratief komt er heel wat bij kijken. De dossiers dienen opgevolgd te worden, alsook moeten contacten gelegd worden met het VAPH.”

Lijkt deze job je op het lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (m/v) begeleiders van personen met een beperking…

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Na mijn studies wist ik niet echt waar ik ‘goed’ in was. Ik heb dan een pedagogisch diploma behaald en heb een tijdje in het buitengewoon onderwijs gewerkt. Toen ik mijn eerste kindje kreeg voelde ik dat de druk in het onderwijs te groot werd. Ik ben dan op zoek gegaan, samen met een loopbaancoach, naar wat bij mij zou passen.”

“Omdat ik een zorgend type ben, maar graag deeltijds wilde werken, ben ik dan in deze sector terecht gekomen. De overstap maken van werken met jongeren naar werken met volwassenen was best wel wennen, maar achteraf gezien heb ik er zeker geen spijt van.”

Handig! Alles dat je moet weten over deeltijds werken…

Doe je je job graag?

“Ik doe mijn job graag, al is het niet te onderschatten. Vooral het werken met diep-mentaal beperkte mensen is soms zwaar. Ook het administratieve luik is veel werk. Als zorgend persoon moet ik soms opletten dat ik niet in de valkuil trap van ‘te veel te willen doen’, want thuis wacht ook nog een huishouden met kleine kinderen op mij…”

Wat vind je van je loon?

“Daar ben ik wel tevreden over, gezien ik maar deeltijds werk en niet in het weekend moet werken.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Waarschijnlijk wel. Ik ben nog jong, en ik denk dat er wel opportuniteiten kunnen zijn waar ik meer kan verdienen voor een minder ‘zware’ job.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk 24 uren in de week.”

Spaar je?

“Samen met mijn vriend proberen we toch te sparen. Hij is zelfstandige, en dat is niet altijd evident. Maar op het eind van de maand kunnen we toch iets opzij zetten. Dat vind ik belangrijk, zeker voor de kinderen later.”

EXTRA: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Denk je aan je pensioen?

“Ja, daar ben ik wel mee bezig. Ik doe aan pensioensparen via een fonds. Met de huidige trend in de maatschappij vertrouw ik er niet zo op dat mijn pensioen gegarandeerd zal zijn. Ook met een zelfstandige als partner vind ik dat belangrijk.”

Wat is je grootste kost?

“De afbetaling van ons huis en gezonde voeding voor het gezin.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Ik zou geen geld kunnen uitgeven aan een huis dat erg luxueus is. Ons huis is juist gepast voor ons 4, ik zou niet investeren in iets groters. Ook spendeer ik niet graag geld aan zogenaamde luxeproducten, zoals een grote televisie of dure kledij.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Ik geef graag geld uit in het kader van mijn kinderen. Eens naar een subtropisch zwembad gaan of een reisje maken met het hele gezin, daar kan ik gemakkelijk geld aan uitgeven.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik zou het grootste deel van de gewonnen som op een spaarboek zetten voor de kinderen. Ook zou ik de lening van ons huis afbetalen en tijdens mijn vakantie eens een verre reis maken. Op termijn zou ik wel blijven werken, ik vind niet dat als je de lotto wint op zo’n jonge leeftijd, dat je dan ‘op je lauweren kunt rusten’.”

En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

10 mei 2022
Anderen bekeken ook