Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een supply chain director?

Het loon van een opvoedster in de integrale jeugdzorg: 2.406 euro bruto

opvoedster Rosa
We vroegen aan Rosa (40) uit Gent hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...

Rosa (40) uit Gent

  • Beroep: Opvoedster integrale jeugdzorg (70%)
  • Diploma: Graduaat Orthopedagogie
  • Privé: Alleenstaand met een volwassen zoon
  • Bruto maandloon: 2.406 euro
  • Netto maandloon: 1.870 euro
  • Extralegale voordelen: Woon-werk verkeer en een toeslag bij zondagwerk en inslapende nachten

Wat doe je als job?

“Als leefgroep begeleidster sta ik in voor de ondersteuning van de dagelijkse routine van kinderen en jongeren. Daar komt ook veel verzorging bij kijken. Elke jongere heeft een IB (individuele begeleider) en daarvan dient elkéén het dossier nauwkeurig op te volgen en de verslagen te schrijven. Eigenlijk moet ik van elke jongere (ik werk met 9 jongeren) dagelijks een verslag schrijven. Er komt dus heel wat administratie aan te pas.”

“Ook het mailverkeer van de collega’s moet goed in de gaten gehouden worden. De planning wordt doorgegeven aan elkaar, zodat we weten waar de persoon in kwestie naartoe moet (bijvoorbeeld dokter, tandarts, logopedist…).”

Zelf aan de slag als opvoed(st)er? Bekijk het actuele vacatureaanbod en… go for happy!

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ik werkte vroeger in een dagcentrum van een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed ik heel graag en ik wilde dat blijven doen, maar door plaatsgebrek was dat niet mogelijk. Via een goede vriendin ben ik dan terecht gekomen in de integrale jeugdzorg. Oorspronkelijk was het niet mijn plan om met jongeren te werken, maar uiteindelijk ben ik er heel tevreden over.”

Doe je je job graag?

“Ik doe mijn job super graag. Het is wel heel intens, met af en toe veel agressie. Maar de mooie en betekenisvolle momenten springen daar boven uit. Vooral de dankbaarheid van de jongeren primeert bovenop de moeilijke situaties. Ik heb het gevoel dat ik mijn talenten ten volle kan ontplooien. Ik ben nogal creatief van aard, en dat komt ook aan bod. Ik haal écht veel energie uit mijn job.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een nieuwe (m/v) leefgroep begeleid(st)er

Wat vind je van je loon?

“Ik werk 70%, dus in verhouding ben ik wel tevreden met mijn loon. Desalniettemin kom ik hiermee niet rond maandelijks. Ik werk dan ook nog bij in bijberoep, meer in de creatieve sector. Deze job fulltime doen zou ik trouwens niet kunnen volhouden, zowel fysiek als mentaal. Daarom heb ik ervoor gekozen om maar deeltijds in loondienst te werken om ernaast nog mijn ‘ei ’ kwijt te kunnen op andere vlakken.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee, dat denk ik niet. Ik ben zo vertrouwd met de jongeren waarmee ik werk en het voelt aan als een soort van ‘thuiskomen’. Dat zou ik niet willen inruilen voor meer loon.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk 26,5 uren per week. Daar komen ook zondagdiensten en inslapende nachten bij.”

Spaar je?

“Met dit inkomen kan ik niet sparen, ik kom net rond op het einde van de maand aangezien ik alleenstaand ben.”

EXTRA: Zo zorg jij dat je elke maand kan sparen

Denk je aan je pensioen?

“Eigenlijk ben ik daar niet echt mee bezig. Deze vraag doet me wel nadenken hierover. Een pensioen spaarplan lijkt me wel een goed idee.”

Wat is je grootste kost?

“De afbetaling van mijn huis en de kosten van nutsvoorzieningen.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Ik zou nooit lenen voor een luxueuze wagen. Dure elektrotoestellen en de nieuwste snufjes zeggen me ook niets.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Ik hou ervan om rond te snuisteren op zoek naar leuke tweedehandsspullen. Aan allerlei vormen van ontspanning geef ik ook graag geld uit, zoals eens lekker gaan eten of naar de sauna gaan.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik zou mijn huidige huis verkopen en een nieuw huis kopen dat volledig in orde is, met een atelier erbij. Ook zou ik investeren in vastgoed voor mijn zoon. Ik zou wel blijven werken, het geeft me zoveel voldoening. Dat zou ik teveel missen, ook al zou ik dan zogezegd ‘rijk’ zijn.”

En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

11 mei 2022
Anderen bekeken ook