Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Ook voor feit uit privéleven kan werkgever je een sanctie geven

sanctie van je werkgever
Werk is werk en privé is privé… of toch niet? Heel wat werknemers gaan ervan uit dat hun baas zich niet hoeft te bemoeien met wat ze in hun privéleven uitspoken. Toch klopt dat niet helemaal: in bepaalde gevallen kan je werkgever jou wel degelijk sanctioneren of zelfs ontslaan bij ongepast gedrag.

Professionele relatie

De relatie tussen een werkgever en een werknemer is – in de meeste gevallen dan toch – puur professioneel. Door de arbeidsovereenkomst te ondertekenen verbindt je je ertoe om als werknemer binnen vastgelegde werkuren een afgesproken jobfunctie uit te oefenen en daar krijg je dan elke maand een bepaalde som geld voor op je rekening gestort. Na die werkuren zou je dus in principe helemaal vrij moeten zijn.

Professionele fout

Toch kan je baas jou in bepaalde gevallen wel degelijk een sanctie geven. Concreet: wanneer je een “professionele fout” maakt, bestaat de kans dat je je hiervoor moet verantwoorden aan hem of haar, ook als die “professionele fout” buiten de werkuren en in je privéleven plaatsvond.

Om van een “fout” een “professionele fout” te maken, moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Hierbij moet het o.a. gaan om verwijtbaar gedrag én er moet een aantoonbaar verband zijn met de werkgever of het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst.

Ontdek: Wanneer kan je ontslagen worden om dringende redenen?

Voorbeelden uit de praktijk

Zo kan wie bijvoorbeeld herhaaldelijk dronken op het werk verschijnt, zich vroeg of laat aan een gesprek met de baas verwachten. Zeker wanneer de dronkenschap de prestaties of de werksfeer negatief beïnvloedt. Ongewenst, discriminerend of grensoverschrijdend gedrag tegenover collega’s buiten de werkuren is eveneens een reden om op het matje te komen. Ook wie buitenshuis de gedragscode van het bedrijf schendt, maakt kans op een sanctie.

Niks mis met een extra job na de werkuren of een zelfstandige activiteit in bijberoep, maar wanneer je hiermee rechtstreeks concurreert met je vaste werkgever is er kans op belangenvermenging en bestaat de kans dat je baas maatregelen of sancties gaat nemen.

Check: Wat is een niet-concurrentiebeding?

Wat met social media?

Social media is tegenwoordig alomtegenwoordig en een post is vlug gemaakt en gepubliceerd. Onthoud vooral dat alles wat je post sowieso door je baas tegen jou gebruikt kan worden, zelfs als jullie niet online bevriend zijn met elkaar.

Ondanks de vrijheid van meningsuiting let je dus toch maar beter extra op vooraleer je je baas of collega online bekritiseert of beledigt. Ook racistische, kwetsende of ongepaste opmerkingen over je collega zijn not done en een reden voor een sanctie.

Tip: check de eventuele gedragscode of social media policy in het arbeidsreglement van je werkgever.

Extra: Ontslag door wangedrag op Facebook

Welke sancties kun je krijgen?

Al naargelang de aard van de professionele fout kan de werkgever kiezen voor een mondelinge of schriftelijke waarschuwing, een tijdelijke schorsing (al dan niet met behoud van loon) of een geldboete. In extreme gevallen kan er overgegaan worden tot een langdurige schorsing en zelfs ontslag (al dan niet om dringende redenen).

E-gids: Ontslag gekregen... hoe moet het nu verder?

(fd)

30 juni 2023
Anderen bekeken ook