Collega's
Vorige

1 van 574

Volgende
Volgend artikel:

Ruim je werkplek op en ... krijg promotie

Ben jij te streng voor je collega's?

Streng voor collega
Om zo optimaal mogelijk te werken, moet de relatie tussen de collega’s dat ook zijn. Maar dat is niet altijd het geval. We schatten onszelf vaak beter in dan onze collega’s … Echt? Ja, echt waar!

Laten we de test doen!

Hoe beantwoord jij deze stellingen?

  • Ik kan met veranderingen omgaan.
  • Ik sta open voor feedback.
  • Ik luister met interesse naar ideeën van anderen.

Hoe denk je over deze stellingen?

  • Mijn collega’s kunnen omgaan met veranderingen.
  • Mijn collega’s staan open voor feedback.
  • Mijn collega’s luisteren naar ideeën van anderen.

Geef toe, je dacht ‘eens’ bij de eerste drie? En ‘oneens’ bij de volgende drie, met die ene specifieke collega in gedachten? Wees gerust, je bent niet alleen. Haast iedereen antwoordt positief op de eerste drie vragen en eerder negatief als het over collega’s gaat.

In welk soort team werk jij? Ontdek het hier

Interne en externe oorzaken

Waarom overschatten we onszelf en onderschatten we onze collega’s? We hebben dagelijks genoeg mogelijkheden om ons te vergelijken met hen. Wie zet zijn vuil bord niet in de vaatwasser? Wie laat het licht branden? En wie vertrekt altijd als eerste? We gaan dan vaak uit van de zogenoemde actor-observer-bias. Dat is de neiging om gedrag van anderen aan interne oorzaken te wijten en eigen gedrag aan externe oorzaken.

Daardoor hanteren we andere maatstaven om onszelf met anderen te vergelijken. Ruimt je minst favoriete collega z'n bureau niet op, dan wijd je dat aan zijn/haar slordige persoonlijkheid. Als je jouw bureau een keer niet opruimt, dan ben jij uiteraard niet slordig. Je hebt er een goede verklaring voor: je moest bijvoorbeeld snel vertrekken om de trein te halen.

Onthoud dat je slordige collega dezelfde omstandigheden kan inroepen. Of dat je net zelf wél slordig kunt zijn. Misschien niet gemakkelijk om te aanvaarden, maar wel belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Lees ook: Hoe ga ik het best om met collega’s?

(gg/em) - Bron: AD

10 september 2021
Anderen bekeken ook