Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Hoe omgaan met een conflict op het werk? 4 tips

Waarom kantoorgeluiden jou meer storen dan anderen

Niemand houdt van de collega die al fluitend door kantoor wandelt. Of van de medewerker die de hele dag door met zijn pen klikt. Maar voor sommigen zijn die geluiden niet alleen storend, maar een heuse aanval op hun oren.

Hoe komt het nu eigenlijk dat kantoorgeluiden de ene helemaal niet storen, en de andere er simpelweg woest van wordt? Volgens onderzoekers aan de universiteit van Londen heeft het grotendeels te maken met je persoonlijkheid: hoe extraverter je bent, hoe minder je wordt beïnvloed door geluid. Omgekeerd geldt hetzelfde: ben je eerder introvert, dan word je net meer beïnvloed door geroezemoes, het klikken van een pen of een fluitende collega.

De reden? Extraverte mensen hebben meer prikkels nodig om te functioneren. En een lawaaierige omgeving kan daarbij helpen. Introverte personen daarentegen worden veel sneller overprikkeld en zoeken daarom vlugger de rust en de stilte op.

Misofonie

Maar het is niet gezegd dat je als extravert perfect tegen de kantoorgeluiden kunt, of ze nodig hebt om goed te functioneren. Neen, want iedereen kan lijden aan misofonie. Dat is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden – zoals smakken, zuchten of zelfs gewoon de ademhaling van een ander – extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat dan veel verder dan ergernis of irritatie.

Misofonie betekent letterlijk ‘haat voor geluiden’ en het komt veel vaker voor dan je zou denken. Uit een studie blijkt dat maar liefst een op de vijf mensen consequent last heeft van specifieke geluiden.

Complete stilte

Je persoonlijkheid en de bedrading van je hersenen bepalen dus in zekere mate of je geluid al dan niet kunt verdragen. Maar algemeen geldt wel dat je complexe taken het best uitvoert in complete stilte. Enerzijds omdat achtergrondgeluiden je innerlijke stem kunnen overtreffen, anderzijds omdat je achtergrondgeluiden nooit kunt wegfilteren en ze altijd op een of andere manier je werk beïnvloeden.

Stel: je probeert een telefoonnummer van een collega uit je hoofd te leren, dan zal je de cijfers hoogstwaarschijnlijk een voor een zachtjes mompelen. Maar als je tegelijkertijd muziek luistert of een collega luid aan de telefoon hoort bellen, haalt je dat elke keer opnieuw uit je concentratie. En dan duurt het veel langer om die tien cijfers uit je hoofd te leren.

De stille ruimte

Iedereen wordt beïnvloed door achtergrondgeluid, zelfs al denk je dat muziek je net helpt om je beter te concentreren. En dan zijn de landschapsbureaus die vandaag heel populair zijn, wel een groot probleem. Het kan zijn dat de ene werknemer grote fan is, en de andere niet. Maar als je enkel en alleen kijkt naar de biologie van de mens, dan zijn stille ruimtes nog altijd het beste.

(dt/em) - Bron: BBC

6 februari 2020
Anderen bekeken ook