Teamwork
Vorige

1 van 423

Volgende
Volgend artikel:

Wat betekent inclusie voor jou?

Corona zorgt voor minder complimentjes

minder complimentjes door corona
Ruim één op de vijf werknemers (22,6%) krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. Bijna een kwart (24,7%) voelt zich dan ook minder gewaardeerd op het werk. Nochtans is deze waardering nóg belangrijker in thuiswerktijden: het zorgt voor meer motivatie én maakt je productiever.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van iVOX – in opdracht van Protime, specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning – waarbij 1.000 Vlaamse werknemers die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis werken, werden bevraagd.

Hoeveel en van wie?

Natuurlijk krijgen we allemaal graag complimentjes over onze werkprestaties, maar in deze thuiswerktijden zit dat er voor veel werknemers minder vaak in. Zo geeft 22,6% van de werknemers aan minder ‘schouderklopjes’ te krijgen over het geleverde werk in vergelijking met voor de coronacrisis. Bijna zeven op de tien respondenten (68,9%) krijgen er ongeveer evenveel, terwijl 8,5% van de thuiswerkers aangeven net méér complimenten te krijgen over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis.

Hoeveel zijn dit er dan? Wel, bijna een kwart (23,4%) van de thuiswerkers krijgt minstens wekelijks één of meerdere complimenten over zijn of haar werk, terwijl drie kwart van hen (75,2%) minstens maandelijks één of meerdere keren gecomplimenteerd wordt. Voor het overige kwart van de thuiswerkers (24,8%) is dit onbekend terrein: zij krijgen nooit complimenten over hun werkprestaties.

Van wie krijgen we deze complimenten het liefst? Van een leidinggevende (43,5%), een collega (31,3%) of klanten (21,8%), zo blijkt. Voor 3,7% van de respondenten hoeven complimenten over prestaties op het werk dan weer helemaal niet.

Complimentjes krijgen van je baas: zo pak je het aan …

Minder informele contacten

“Teams, Zoom en andere technologieën kunnen de informele contacten op de werkvloer wel een beetje, maar niet helemaal vervangen”, verklaart Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Net op deze momenten aan de koffiemachine of tijdens de lunch, wordt vaak benoemd wat goed liep. Het gemis aan deze opbouwende feedback van collega’s en leidinggevenden kan ervoor zorgen dat we ons minder gewaardeerd voelen op het werk, wat op zijn beurt kan leiden tot meer stress- en burn-outklachten. Dat we ons minder gewaardeerd voelen, heeft ook te maken met een veel minder uitgesproken referentiekader, ‘Doe ik het wel goed?, Voldoe ik aan de verwachtingen?’.”

Het hoeft niet te verbazen dat ruim zeven op de tien ondervraagden (71,3%) aangeven de informele contacten met collega’s te missen. 45,2% van de respondenten geeft zelfs het gevoel dat de band met zijn of haar collega’s minder hecht is in vergelijking met voor de coronacrisis. Voor 46,8% veranderde er niks terwijl 8% aangeeft dat de band met zijn of haar collega’s net hechter werd in de voorbije 12 maanden.

Exta motivatie en productiviteit

Het belang van complimenten over de werkpresaties valt niet te onderschatten. Het onderzoek laat zien dat ruim twee op de drie respondenten (67,5%) zich gewaardeerd voelen op het werk. Bijna een op de vier (25,4%) voelt deze appreciatie niet en de overige 7,1% van de respondenten moest het antwoord op deze vraag schuldig blijven.

“Die appreciatie kan duidelijk beter”, bemerkt Peter s’Jongers, CEO van Protime. “Zeker in deze thuiswerktijden willen werknemers permanent gecoacht worden en is het belangrijk en effectiever om dagelijks te benoemen wat goed loopt. Dat moet ingebakken zitten in elke bedrijfscultuur. Het onderzoek laat zien dat wie appreciatie krijgt, hierdoor extra gemotiveerd wordt. Bovendien helpt het bedrijven om hun werknemers aan zich te binden en om een ‘Great Place to Work’ te worden en te blijven.”

Maar liefst twee op de drie respondenten (66,5%) geven aan dat wie gewaardeerd wordt, hierdoor extra gemotiveerd wordt. Bovendien stimuleert appreciatie krijgen over de werkprestaties de werklust: volgens 58,7% van de respondenten maakt dit hen productiever.

Lees ook: Leidinggevende cruciaal voor jouw werkgeluk

(es) - Bron: Protime

5 maart 2021
Anderen bekeken ook