Meer gewaardeerd worden: 5 tips

Een belangrijke klacht van (ex-)medewerkers is dat ze zich niet gewaardeerd voelen. Ze hebben vele jaren inzet getoond, maar geen waardering ontvangen. Herkenbaar? Voel jij je vaker niet dan wél gewaardeerd op je werk? Zelfvertrouwencoach Inge Ketels geeft enkele tips …
#

“Complimentjes of feedback geven over wat goed gaat, is meestal een ver-van-mijn-bed-show voor leidinggevenden, collega’s en zelfs je naasten. Maar - als je eerlijk bent - vaak ook voor jezelf”, aldus Ketels. Hoe vaak geef jij jezelf een complimentje? En hoe vaak bekritiseer jij jezelf?

“De snelweg naar waardering is ... jezelf leren waarderen. Geen enkele relatie die je ooit zal hebben, is immers belangrijker dan diegene die je hebt met jezelf”, verduidelijkt Ketels. “In trainingen blijkt vaak dat als mensen er in slagen om van een, soms onbewuste, ‘ik ben niet waardevol’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ naar een positievere en waarderende kijk te evolueren, ze ineens wél waardering krijgen. Een leidinggevende die nooit een compliment gaf, doet dat dan ineens wél.”

Positief effect

Werkelijke veranderingen komen van binnenuit, wist auteur Stephen Covey al, zoals beschreven in zijn boek ‘De 8ste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie’. En ook wetenschappelijk onderzoek - van Barbara Frederickson - heeft uitgewezen dat positieve emoties onze ‘mind’ openen: je hebt een ruimere blik, ziet meer verbanden, bent creatiever en vindt betere oplossingen. Kortom je bent productiever!

“En dat niet alleen: je kan méér stralen en meer van je potentieel laten zien”, voegt Ketels er aan toe. “Met een waarderende relatie met jezelf ervaar je meer geluk, meer voldoening en meer energie. Kortom: het heeft een positief effect op alle relaties in je leven en je kan meer van je beste zelf geven.”

Maar wat kan je dan concreet doen om een betere, vriendelijkere kijk op jezelf te krijgen? Om meer vriend van jezelf te zijn?

5 tips om een waarderende kijk op jezelf te ontwikkelen

1. Denk na over drie dingen die je kan appreciëren aan jezelf
Ketels: “Dit neemt nog geen minuut van je tijd in beslag. Denk aan drie dingen die je kan waarderen aan jezelf. Een leuk grapje dat je gemaakt hebt, bijvoorbeeld. Of dat je je betrokken voelt bij je werk.”

Denk aan kleine dingen. Het hoeft niet belangrijk of groot te zijn, alledaags is prima. “Ik heb de hond uitgelaten”, telt bijvoorbeeld al. Het punt is dat je leert om vriendelijk over je zelf te denken, en dit dagdagelijks. Eén vriendelijke gedachte leidt immers automatisch tot de volgende. Dat is belangrijk op momenten dat het er echt toe doet: zoals wanneer je kritiek krijgt.

2. Noodplan bij kritiek
Kritiek komt er altijd, daar kan je op rekenen. Andere mensen, de media of de maatschappij in z’n geheel … er is altijd wel een andere visie of een vernietigende boodschap die je niets verder helpt, doch twijfel en/of negatieve gedachten bij jezelf veroorzaken. Hoe ga je daarmee het beste om?

Zorg allereerst voor je platform van zelfvertrouwen. Ga na wat je goed deed of wat een goede intentie van je was. Verander dusdanig de input die je krijgt in iets dat vriendelijk en opbouwend is. Verplaats bijvoorbeeld doelbewust je aandacht naar bemoedigende woorden van familie of vrienden, naar eerdere positieve feedback tijdens een functioneringsgesprek.

In een tweede stap kan je kijken naar wat voor jou klopt in de kritiek, zonder deze klakkeloos aan te nemen. Ga na wat je inderdaad anders wil én kan aanpakken. Waar klopt het kader van de ander met jouw kader? Wat klopt er niet?

3. Maak bewuste keuzes
Breek met oude patronen van zelfkritiek en tracht in elke situatie jezelf te (blijven) waarderen. Misschien kan een boek (of cd) rond innerlijke ontwikkeling je daarbij wel helpen. Durf je aandacht te richten op wat je een beter gevoel geeft, je wordt er een beter mens van. Neem tijd om in de natuur te zijn en tot rust te komen.

4. Durf in jezelf te investeren
Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Zoek een mentor of coach die je kan helpen om positiever, met meer zelfvertrouwen en minder zelfkritiek je eigen stuur in handen te nemen. Laat je helpen om je innerlijk leiderschap te vergroten en te bouwen aan je ‘succesmindset’. Je levenskwaliteit en geluk, maar ook je efficiëntie, effectiviteit én relaties met anderen zullen er wel bij varen. Dit rendeert immers niet alleen voor jou, ook je omgeving profiteert er volop van mee.

5. Glimlach
Geef een glimlach aan de mensen die je tegenkomt. Maar schenk ook jezelf een glimlach in de spiegel. Het zal jou en de anderen een goed gevoel geven. Het is de simpelste tip van allemaal, maar ze geeft je leven echt wel meer waardering.

(ik) 

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow. Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang gratis het e-book ‘Test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).

Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed voelen en goed uit de verf komen? Is de training zelfvertrouwen iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/zelfvertrouwendag.

Liever een cd? Met dit superkwartet van 4 CD’s kan je goed uit de voeten. Ontdek de kracht van gedachten, sterk in je schoenen staan, vergroot je innerlijke rust en onderzoek hoe leven vanuit je hart je levenskwaliteit vergroot. Bestel ze via www.bureaustroom.be/4skil.

Wil je als organisatie stappen zetten om welzijn en innerlijk leiderschap op het werk te vergroten, dan verzorgt Bureau Stroom de training ‘Energiemanagement’ (in samenwerking met Passion for Work), ‘Dynamisch ontstressen’ of ‘Innerlijk Leiderschap’. Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
 

18 februari 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook