7 tips om te slijmen … zonder een slijmbal te zijn

Met slijmen kan je ver geraken, al wil natuurlijk niemand een slijmbal zijn. Twee Amerikaanse wetenschappers geven in een recente paper alvast enkele tips mee om jezelf onopvallend omhoog te slijmen.
#

1. Gebruik een tussenpersoon

Wil je een compliment geven aan je baas, geef het dan niet rechtstreeks aan hem. Kies liever een collega uit en bezing bij hem de kwaliteiten van je baas. Krijgt jouw baas dat later te horen, dan zal hem dat vast plezieren.

2. Let op de formulering

Geef je je compliment toch liever aan de baas zelf, kies dan een goed begin. Ga voor ‘Ik weet dat je dit liever niet hoort, maar …’ of begin met ‘Ik wil je niet in verlegenheid brengen, maar …’

3. Stel vragen

Het is nooit een slecht idee om vragen te stellen aan je chef. Dat betekent immers dat je je bewust bent van zijn alwetendheid en dat je zijn mening op prijs stelt. Ook een rechtstreeks compliment kan je handig verpakken als vraag. ‘Hoe bent u er eigenlijk in geslaagd om dit project zo snel en zo succesvol af te ronden?’ klinkt beter dan eenvoudige felicitaties. Bovendien komt het over alsof je iets van zijn uitleg wilt opsteken.

4. Wees niet bang voor discussies

Jouw moderne baas voelt er vast niets voor om omringd te worden door slaafse en volgzame medewerkers. Ga dus lekker met hem in discussie en werp gerust af en toe een tegenargument op. Daarna ga je uiteraard gewoon met hem akkoord.

5. Zoek uit wat de baas denkt

Probeer te achterhalen wat het standpunt is van jouw chef over kwesties die nog ter sprake zullen komen. Maak hem vervolgens duidelijk dat je zijn mening deelt.

6. Deel de waarden van de baas

En doe je dat niet, doe dan alsof. Je leidinggevende zal meer belang hechten aan je mening wanneer hij het gevoel heeft dat je op dezelfde manier in het leven staat als hij.

7. Deel zijn netwerk

Zorg dat je deel uitmaakt van dezelfde organisaties en verenigen als hij en laat dat ook aan hem merken.

(mo) - Bron: ‘Stealthy Footsteps to the Boardroom: Executives’ Backgrounds, Sophisticated Interpersonal Influence Behavior, and Board Appointments’ door Ithai Stern en James D. Westphal van respectievelijk Northwestern University en University of Michigan 

23 mei 2012
Anderen bekeken ook