Bazen Vorige

1 van 365

Volgende

Slijmen bij de baas werkt

Slijmen bij je baas werkt alleen maar in je eigen voordeel, zo blijkt. De kunst is echter om niet te overdrijven of door de mand te vallen.

23 december 2009

Delen

Slijmen bij de baas werkt

Slijmen werkt écht. Deze conclusie trok Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. “Mensen die positief zijn en anderen aandacht en waardering tonen, worden leuker gevonden en krijgen daarmee een hogere gunfactor. Dat is zelden schadelijk voor je carrière”, zegt Vonk. Bij een van Vonks experimenten verkocht de slijmende onderzoeksgroep tweemaal zoveel lootjes als de aardige tegenpool.

Vergeet je collega’s niet

Toch laat je grote acteerprestaties best achterwege als je niet door de mand wil vallen. Een aangedikte waarheid vertellen is de klassieke formule om iemand op te hemelen. Bovendien ergeren je overdreven complimenten de andere collega’s. “Om oprecht aardig over te komen zou je niet alleen een leuk praatje met je baas moeten maken, maar ook met collega’s die onder je staan”, zegt Vonk.

Je slijmt best ruim op voorhand. Dan krijg je een grotere buffer, en meer kans om je zin te krijgen. Ten slotte kan ook een indirect slijmsaldo via een secretaresse zeer doeltreffend werken. “Zij vertelt het door, waarna jij onopvallend in een goed boekje komt te staan.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?