Sorry, maar we zeggen te vaak sorry op de werkvloer
Honderd keer op een dag ‘sorry’ zeggen … het heeft écht geen zin. Sterker nog: het maakt de dingen alleen maar erger. Ontdek waarom.
Je collega maakt smakkende geluiden tijdens het eten. Komt vaak te laat op het werk. Leeft geen enkele deadline na. Is onbeleefd en toont weinig respect. Verspreidt roddels over jou en andere collega’s. Wat er ook schort, laat het niet te lang sudderen.
Door de situatie te negeren, blijft deze je net achtervolgen. Een conflict met een collega kan je volledige werkdag of -week verpesten en je heel wat stress bezorgen. Ergernissen, ruzies en ziekteverzuim zijn dan ook nauw met elkaar verbonden.
Conflict met een collega? Zo ga je te werk
Blijf dus niet bij de pakken zitten. Het bijleggen van de ruzie begint wanneer één van jullie beide zegt: “Halt, er gaat iets mis. Kunnen we erover praten?”. Vraag wanneer het voor je collega past en benadruk dat het gesprek tot doel heeft een oplossing te bekomen die voor beide partijen gunstig is. Laat het gesprek doorgaan op een neutrale plaats, uit de buurt van mogelijke pottenkijkers en luistervinken.
Extra: Hoe omgaan met ergernissen op je werk?
Een gesprek bestaat uit tweerichtingsverkeer. We zijn nogal geneigd te denken en handelen vanuit ons eigen perspectief en onze eigen “waarheid”. Maar je collega heeft waarschijnlijk een ander beeld over de zaak. Stel je hiervoor open. Door krampachtig bij je standpunt te blijven, komen jullie er niet uit. Daar heeft niemand baat bij.
Luisteren naar elkaar is de boodschap. De ander begrijpen staat niet gelijk aan hem of haar gelijk geven. Wie het bij het rechte eind heeft, maakt niet uit. Daar denken jullie namelijk anders over. Wél is het belangrijk dat jullie de oorzaak van de ruzie achterhalen. Pas dan kan er naar een oplossing toegewerkt worden.
Lees ook: Leer luisteren in 5 simpele stappen
Denk - en spreek - in termen van feiten en laat je niet leiden door emoties. Gebruik, wanneer je je frustraties uit de doeken doet, de eerste persoon enkelvoud. Zeg: “Als ik die data niet op tijd krijg, kan ik het rapport onmogelijk afwerken”, in plaats van: “Je brengt me de cijfergegevens altijd te laat!”. Op die manier stel je een zekere werkattitude binnen een bepaalde context ter discussie. Zonder de persoon zelf aan te vallen.
Eens je je vinger kunt leggen op waar het fout loopt, heb je de grootste stap gezet. Bied je excuses aan als dat nodig zou zijn. We maken allemaal fouten. Schud de handen en zet de werkdag positief en professioneel verder.
CHECK: Volg jij de werketiquette op je werk?
Levert het gesprek niets op? Doe dan zo snel mogelijk beroep op een andere collega of leidinggevende om de situatie te bespreken en om advies te vragen. Je kan je ook richten tot de vertrouwenspersoon van je bedrijf of tot een preventieadviseur. Wees wel transparant tegenover de tegenpartij en laat weten dat je om hulp gaat vragen. Zo lijkt het niet alsof je hem of haar gaat zwartmaken.
Wat je ook doet, beschouw het hele gebeuren als een leermoment. Neem achteraf de nodige tijd voor reflectie en leer uit het conflict met je collega. Zo kunnen toekomstige conflicten vermeden worden.
Hou je collega's te vriend: 5 tips!
(mr)
Honderd keer op een dag ‘sorry’ zeggen … het heeft écht geen zin. Sterker nog: het maakt de dingen alleen maar erger. Ontdek waarom.
Uit onderzoek blijkt dat er nogal wat taboes rondzweven op de werkvloer. Die kunnen in het slechtste geval zelfs leiden tot een heuse zwijgcultuur…
Hoe veerkrachtiger je geest, des te meer kans dat je je goed voelt. Tim Vermeire is wellbeingexpert en peopledata-analyst bij HR-dienstverlener Attentia. Zelfcontrole en -sturing vindt hij een belangrijke eigenschap.
Een van de voornaamste oorzaken waardoor werknemers de werkdruk niet aankunnen, is omdat ze niet gelukkig zijn in hun job. Met deze 5 stappen kan je daar iets aan doen.
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...