Jobhoppen
Vorige

1 van 57

Volgende
Volgend artikel:

Jobhoppen voor meer loon werkt... maar niet altijd

Jobhoppen voor meer loon werkt... maar niet altijd

Jobhoppen voor meer loon
Je leven lang 5 dagen op 7 werken voor dezelfde baas: wat vroeger zowat de norm was, is nu eerder de uitzondering. Af en toe van job veranderen kan je leven beter, mooier en ook - letterlijk - rijker maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?

Anders en beter

Voor heel wat werknemers is de huidige arbeidskrapte een zegen, want wie van job wil veranderen of een carrièreswitch overweegt ziet volop kansen - zeker wanneer het gaat over een knelpuntberoep.

Jobhoppen kan bijzonder interessant zijn om verschillende vaardigheden aan te leren of om te weten te komen welke job je nu het best ligt. Ook wie simpelweg een hoger loon nastreeft, kan het slim aanpakken en tijdens het jobhoppen telkens weer over het loonpakket onderhandelen met de potentiële nieuwe werkgever. Toch zijn er wat addertjes onder het gras…

Lees ook: Alle voor- en nadelen van jobhoppen

Alarmbellen en rode vlaggen

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel, zijn vooral op zoek naar kandidaten die idealiter over de nodige ervaring beschikken én zich op lange termijn willen engageren voor de job. Jobhoppers met een eindeloze lijst met de meest uiteenlopende jobervaringen zorgen dan weer voor argwaan en vooroordelen. Ze doen bij heel wat werkgevers en recruiters alarmbellen afgaan.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Investeren in een nieuwe collega die hoogstwaarschijnlijk na een (paar) jaar alweer zal verdwijnen, is een no-go die perfect te begrijpen valt vanuit het standpunt van de werkgever. Uit een onderzoek van het Nederlandse payrollbedrijf ADP blijkt trouwens dat jobhoppen vooral loont in het begin van je carrière en na 3 tot 5 jaar bij dezelfde werkgever. Net genoeg om de nodige relevante ervaring en anciënniteit op te doen en om niet als professionele flierefluiter over te komen.

Continu op zoek naar een betere job: een must?
Gelukkig met wat je verdient?

Overdaad schaadt

Te veel veranderen van job kan bovendien nog voor andere, bijkomende negatieve gevolgen zorgen. Zo heb je door de korte doorlooptijd minder kans op interne promotie binnen een bedrijf en zullen je kennis en competenties misschien wat oppervlakkig blijven.

Even vaak van job veranderen als van onderbroek (bij wijze van spreken) is misschien dan toch niet zo’n goed idee…

CHECK: Hoe snel verander jij van werk?

(fd)

27 oktober 2023