Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 335

Volgende

In 5 stappen naar een hoger loon

Of je nu als starter de laatste gespreksronde bent ingegaan, of als ervaren medewerker wel wat meer in je loonzakje zou willen - niemand ontsnapt aan loononderhandelingen.
#

Toch heerst er nog een groot taboe rond, en kun je niet altijd inschatten wat nu een redelijk loon is of hoe je zo'n onderhandelingen het beste aanpakt.

Daarom ... 5 tips!

  1. In eerste instantie moet je uitzoeken welk loon gangbaar is voor de functie waarvoor je solliciteert of die je al uitoefent. Dat kan bijvoorbeeld via www.loonwijzer.be, maar je kunt voor je 'marktwaarde' ook te rade gaan bij collega's, kennissen of familieleden, of je kunt je cao bestuderen. Ga altijd uit van het brutobedrag. Bepaal voor jezelf wat je minimaal uit de brand wilt slepen, maar vertel dat niet aan de andere persoon aan de onderhandelingstafel. En heb je zelf goed nagedacht over wat je wil verdienen? 'Meer dan nu' of 'Meer dan op mijn vorige job' is erg mager als argument. Stel zeker een minimum vast, waar je niet onder wilt.

  2. Loononderhandelingen gaan niet alleen over wat je op je bankrekening krijgt. Denk vooraf ook na welke secundaire arbeidsvoorwaarden je wilt. Vind je een dertiende maand belangrijk, of ga je toch liever voor winstdeelname? Prefereer je een bedrijfswagen of gaat je voorkeur meer uit naar opleidingsmogelijkheden? Ook vakantiedagen en de balans werk/vrije tijd kunnen het onderwerp zijn van loononderhandelingen.

  3. Denk vooraf goed na over een tactiek tijdens het gesprek, zeker als je gaat praten over een loonsverhoging. Leg nooit al je kaarten op tafel, bereid je erop voor dat jouw looneis niet wordt ingewilligd en maak vooraf uit hoe je daarop zult reageren. Bereid verschillende gespreksscenario's voor die je oefent op je partner of je collega, en houd rekening met lastige vragen. Laat je niet afschepen, en vraag door als jouw gesprekspartner allerlei procedures en voorschriften inroept om niet op jouw vraag in te gaan.

  4. Laat je niet uit het lood slaan door de reactie van je gesprekspartner op je startbod. Een lachje of een frons kunnen bedoeld zijn om je te overbluffen. Ga ook nooit in op het eerste bod en blijf constructief tijdens de onderhandelingen. Als je ondervindt dat je gesprekspartner niet over het loon wil onderhandelen, kun je het over een andere boeg gooien en de extralegale voordelen ter sprake brengen.

  5. Als je het tijdens het gesprek niet eens wordt, is dat geen ramp. Maak dan gewoon een nieuwe afspraak. Neem afscheid op een positieve manier en blaas geen bruggen op. Zeker als het om een nieuwe baan gaat, heb je er geen belang bij om je reputatie al bij voorbaat om zeep te helpen.

8 september 2008
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook