Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Een ploegenpremie: wat is het, wie krijgt ze en hoeveel bedraagt ze?

In 5 stappen naar een hoger loon

hoger loon
Of je nu als starter de laatste gespreksronde bent ingegaan, of als ervaren medewerker wel wat meer in je loonzakje zou willen - niemand ontsnapt aan loononderhandelingen.

Toch heerst er nog een groot taboe rond, en kun je niet altijd inschatten wat nu een redelijk loon is of hoe je zo'n onderhandelingen het beste aanpakt. Daarom ... 5 tips!

1. Welk loon is gangbaar voor de functie waarvoor je solliciteert of die je uitoefent?

Je kunt voor je 'marktwaarde' ten rade gaan bij collega's, kennissen of familieleden, of je kunt je cao bestuderen. Ga daarbij altijd uit van het brutobedrag. Of check het Jobat Salariskompas, waarmee je in enkele klikken jouw loon kan vergelijken met dat van anderen in dezelfde functie en/of sector.

Bepaal voor jezelf wat je minimaal uit de brand wilt slepen, maar vertel dat niet aan de andere persoon aan de onderhandelingstafel. En heb je zelf goed nagedacht over wat je wil verdienen? 'Meer dan nu' of 'Meer dan op mijn vorige job' is erg mager als argument. Stel zeker een minimum vast, waar je niet onder wilt.

2. Loononderhandelingen gaan niet alleen over wat je op je bankrekening krijgt

Denk vooraf ook na welke secundaire arbeidsvoorwaarden of extralegale voordelen je wilt. Vind je een dertiende maand belangrijk, of ga je toch liever voor winstdeelname? Prefereer je een bedrijfswagen of gaat je voorkeur meer uit naar opleidingsmogelijkheden? Ook vakantiedagen en de balans werk/vrije tijd kunnen het onderwerp zijn van loononderhandelingen!

CHECK: Welke factoren bepalen je loon?

3. Denk goed na over je tactiek tijdens het gesprek

Zeker als je gaat praten over een loonsverhoging! Leg nooit al je kaarten op tafel, bereid je erop voor dat jouw looneis niet wordt ingewilligd en maak vooraf uit hoe je daarop zult reageren. Bereid verschillende gespreksscenario's voor die je oefent op je partner of je collega, en houd rekening met lastige vragen. Laat je niet afschepen, en vraag door als jouw gesprekspartner allerlei procedures en voorschriften inroept om niet op jouw vraag in te gaan.

Gelukkig met wat je verdient?

4. Laat je niet uit het lood slaan!

Hoe reageert je gesprekspartner op jouw startbod? Een lachje of een frons kunnen bedoeld zijn om je te overbluffen. Ga ook nooit in op het eerste bod en blijf constructief tijdens de onderhandelingen. Als je ondervindt dat je gesprekspartner niet over het loon wil onderhandelen, kun je het over een andere boeg gooien en de extralegale voordelen ter sprake brengen.

EXTRA: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

5. Raak je het niet eens?

Als je het tijdens het gesprek niet eens wordt, is dat geen ramp. Maak dan gewoon een nieuwe afspraak. Neem afscheid op een positieve manier en blaas geen bruggen op. Zeker als het om een nieuwe baan gaat, heb je er geen belang bij om je reputatie al bij voorbaat om zeep te helpen.

Salariskompas: Vergelijk je loon met dat van anderen

(dvh)

8 september 2021
Anderen bekeken ook