Waarom motivatie voor jou zo belangrijk is
Niet iedereen is altijd even kwalitatief gemotiveerd. Uit recent marktonderzoek blijkt namelijk dat er nog te weinig geweten is over dit topic.
Hoe graag je je job ook doet, de strakke deadlines, veeleisende klanten en onderbemanning op kantoor of atelier kunnen je heel wat werkdruk opleveren. Wordt de werkdruk steeds groter of is er geen verbetering in zicht? Dan kan het in het ergste geval leiden tot fysieke en mentale klachten en zelfs een burn-out.
“Stress activeert een signaal in onze hersenen dat onze alertheid verhoogt. De hartslag gaat omhoog, er komt spanning in onze spieren en ons lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe sprint naar de volgende deadline”, weet Kris Lenders, Chief Happiness Officer, coach en psychotherapist. “Eens we die deadline gehaald hebben, ervaren we een geluksgevoel en verhoogt het ook nog eens onze psychologische weerbaarheid.”
Lees ook: Waarom stress goed en slecht voor je is
Met dit soort stress is niets mis. Meer nog: het brengt ons uiteindelijk naar een gevoel van voldoening en het zijn de kleine gelukjes die onze professionele werking een boost geven. “Pas wanneer we te vaak van de ene naar de andere deadline hollen zonder voldoende recuperatie, wordt het gevaarlijk”, voegt Lenders toe.
“Het gedeelte in onze hersenen dat de aanmaak van adrenaline en cortisol moet afremmen komt dan in overdrive waardoor er nog meer stresshormonen worden aangemaakt, ook al is dit niet meer nodig.
Gevolg: overspannenheid, angststoornissen, een hoger risico op depressie en burn-out en zelfs een onomkeerbaar verlies van hersenmassa. Vaak zeggen we ‘mij overkomt dit niet’ en kunnen we het wel snel herkennen bij onze collega’s. Kleine reality check: niemand is immuun voor chronische stress.”
Ontdek: Wie heeft de meeste stress op het werk?
Zover hoeft het gelukkig niet altijd te komen. In heel wat gevallen kan een open gesprek met de leidinggevende al heel wat druk van de ketel weghalen waardoor het werk weer werkbaar wordt. Besef wel dat er bij de meeste jobs sowieso wel wat werkdruk komt kijken: zonder zou het wellicht maar een saaie boel zijn…
Het kan misschien wat ongeloofwaardig klinken, maar toch: een beetje werkdruk kan jou wel degelijk gelukkiger maken. Voorwaarde is wel dat je er op de juiste manier mee omgaat.
Bekijk werkdruk als een kans om je zelfvertrouwen te vergroten. Zo kan een krappe deadline die alsnog gehaald wordt of een succesvol project waar je eerst tegenop keek, jou een zalige kick bezorgen. Zo leer je jezelf ook beter kennen en kom je zelfverzekerder voor de dag.
Tips: 10 tips voor meer zelfvertrouwen op het werk
Een uur bestaat voorlopig nog altijd maar uit 60 minuten. Gebruik de werkdruk dus om je tijd zo functioneel mogelijk in te delen en je energie zo efficiënt mogelijk te verbruiken. Focus je op wat echt belangrijk is en doe meer op minder tijd. Bekijk een drukke werkdag niet als een marathon maar als een opeenvolging van korte sprintjes met een korte pauze tussenin. Oh ja, vergeet multitasking want het bezorgt jou alleen maar extra werkdruk!
TIP: Misschien is een boek of cursus over timemanagement wel iets voor jou?
Werken is soms topsport en – net zoals een topsporter – moet je trainen om in topconditie te blijven. Ga de werkdruk niet uit de weg, maar kijk het recht in de ogen en neem de uitdaging met beide handen aan. Het zal je mentaal alleen maar sterker en fitter maken.
Lees ook: Hoe tackel je technostress?
Het is geen toeval dat jij voor deze functie gekozen bent. Jouw unieke skills en dito persoonlijkheid zijn de ideale match om deze job zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Geloof in jezelf en ga er tegenaan. Het succes achteraf zal niet alleen goed zijn voor je arbeidsvreugde en de algemene werksfeer maar ook voor je persoonlijke ego.
Lenders: “Een tip: zoek naar een recuperatievorm die bij jou past, zoals bijvoorbeeld meditatie, yoga, wandelen, slapen… Hierdoor zul je je sneller kunnen voorbereiden voor je volgende deadline en bijbehorend geluksgevoel achteraf. Voel je vooral niet te stoer om even tien minuten je ogen te sluiten, rustig te ademen en te ontspannen.”
Lees ook: Drukke werkweek? Meditatie helpt
“Ook een wandeling rond het kantoorgebouw of een ontspannend gesprek aan de koffieautomaat kan wonderen doen. Je bent tenslotte zélf verantwoordelijk voor je stressmanagement. Zijn er tijdens het werk te weinig recuperatiemogelijkheden, ga dan in overleg met je leidinggevende. Laat weten wat zou helpen om het beste uit jezelf te halen zonder gebukt te gaan onder negatieve stress. Meer taakvariatie of meer autonomie, bijvoorbeeld.”
(fd)
20 september 2023Niet iedereen is altijd even kwalitatief gemotiveerd. Uit recent marktonderzoek blijkt namelijk dat er nog te weinig geweten is over dit topic.
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Je bent gestrest en je grijpt naar iets lekkers, meestal iets ongezond zoals snoep, cola of koekjes. Herkenbaar? Enkele tips om dit te doorbreken!
Naast heel wat arbeidsvreugde kan je job je soms ook wel eens de nodige stress bezorgen. Maar wat als het jou allemaal te veel wordt?
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
Wat houdt de job van schadebeheerder precies in? Welke profielen komen in aanmerking? Welk salaris kan je als schadebeheerder verwachten? Een overzicht...