Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Hoe tackel je technostress?

technostress
Een nieuwe draadloze printer op kantoor, constante berichtjes via de Teams-app (ook ’s avonds!), een geavanceerde koffiemachine om verse cappuccino’s te zetten en een badge-systeem voor de deur. Onze werkplek is een vat vol technologie. Handig, denk je. Maar wat als je stress krijgt van zoveel technologie op één plek en de manier waarop het doorsijpelt in ons alledaags leven? Technostress is de diagnose. We spitten het fenomeen uit én wapenen je tegen het vervelende beestje.

Technostress is geen concept dat de laatste jaren zomaar komt opzetten. Amerikaanse onderzoeker en ondernemer Craig Brod sprak er in zijn gelijknamige boek in 1984(!) al over. Het gaat in een brede definitie over de stress die je ervaart bij het gebruik van te veel technologische apparaten.

Voortdurend online zijn, een overload aan informatie, complexe programma’s die alle moeite van de wereld kosten om te begrijpen, ... om nog maar over digitale verslaving te zwijgen. Geen wonder dat veel werknemers getroffen worden door deze vorm van stress.

Lees ook: Stress? Maak een fuck-it lijstje

Dr. Google: wat zijn de symptomen van technostress?

Geen idee of je die befaamde technostress ervaart? We zetten enkele symptomen op een rijtje. Van emotionele alarmbellen tot fysieke en mentale symptomen.

  • Focusproblemen bij het uitoefenen van een taak
  • Spierpijnen
  • Slapeloosheid
  • Weinig productiviteit
  • Paniekaanvallen
  • Depressieve gevoelens
  • FOMO (fear of missing out)
Ontdek: Wanneer schaadt werken je gezondheid?

Elimineer stressvreters

Als je één of meerdere van bovenstaande klachten ervaart op de werkvloer of in je privéleven, is het tijd om aan de alarmbel te trekken vooraleer je in een burn-out – of erger – verzeild geraakt. Technologie is natuurlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar met enkele kleine tips, kan je jouw technostress toch drastisch verminderen.

1. Zorg voor realistische limieten. Als je weet dat je gevoelig bent voor té veel technologie, zorg dan voor duidelijke grenzen. Zet je laptop niet meer aan na een bepaald uur, log uit op al je apparaten en stel een limiet in op je sociale media. Maak ook afspraken met je werkgever over online bereikbaarheid.

2. Val regelmatig terug op pen en papier. Wie zegt dat alle communicatie via een apparaat moeten verlopen? Ga old school! Orden je gedachten af en toe offline.

3. Maak efficiënt gebruik van technologie. Door het op een slimme manier te gebruiken, verminder je technostress. Een externe partij kan hierbij misschien nuttig zijn om tips te geven in de werkomgeving.

4. Plan technologieloze momenten in. Door bewust je laptop en gsm aan de kant te leggen en je tv uit te zetten, maak je mentale ruimte in je hoofd voor andere zaken. Moeilijk, maar de moeite waard!

Tips: Gebruik de zomer voor een digitale detox: tips, tips, tips!

(ZINNIG) – Bronnen: adeccogroup.com en stresscentrum.nl

8 september 2023
Anderen bekeken ook