Werkplek
Vorige

1 van 628

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

Een saaie werkomgeving is slecht voor je concentratie

Huiselijke werkplek
Een saaie werkplek zorgt voor minder afleiding. Fout! Het werkt eerder omgekeerd. Een saaie kantoorruimte zuigt je energie op en remt je creativiteit af. Door je kantoor leuk in te richten wordt het een plaats waar je graag bent. En op zo’n productieve werkplek voel je je thuis. Daardoor heb je meer zin én werk je beter.

Met deze tips tover jij je eentonige ruimte om naar een persoonlijke plek met een huiselijke sfeer…

1. De basics

Een leuke kantoorruimte werkt motiverend. En motivatie zorgt voor concentratie. Probeer daarom niet aan de typische kantoorstijl te denken bij het herinrichten van je ruimte. Maar maak deze plek zo gezellig als een woonkamer.

Richt je werkplek in met spullen die je motiveren. Daar haal je inspiratie uit én het zorgt voor een huiselijke sfeer. Denk bijvoorbeeld aan fotolijstjes van je familie of vrienden. Even een motivatiedipje? Eén blik naar je lachende geliefden en je humeur krijgt meteen een boost.

Extra: De 5 coolste hoofdkantoren om in te werken

2. Planten à volonté

Door persoonlijke spullen toe te voegen, creëer je meteen een vertrouwder gevoel in een ruimte. Leuke decoratie of planten brengen rust en prikkelen je zintuigen op een subtiele manier. Planten zorgen ook voor gezonde lucht. Door je kantoorruimte te vullen met groen verminder je stress en zorg je voor meer rust.

Daarnaast is het ook leuk om de planten te verzorgen. Geen groene vingers? Posters van planten brengen de natuur ook in je kantoor. Én dan is meteen die witte saaie muur versierd.

Kantoor met planten
De ideale kantoorruimte voor millenials: 5 tips

3. Een laagje verf

Over saaie muren gesproken… Helaas zijn kantoorruimtes nog te vaak wit of grijs geschilderd. Felle kleuren worden afgeweerd omdat ze afleidend werken. Niet is minder waar. De kleuren in je kantoorruimte zijn erg belangrijk. Ze beïnvloeden onze emoties. Ze bepalen dus voor een deel hoe je je voelt.

Blauw is bijvoorbeeld dé concentratiekleur en zorgt voor een rustgevend effect. Ook groen werkt bevorderend. De kleur brengt het levendige buitengevoel naar binnen. Let op, je hoeft niet meteen alle muren te verven. Werk met accenten of verf één muur in een andere kleur.

Kantoor met blauwe muren

4. Het uitzicht

Een mooi uitzicht is bevorderend voor je productiviteit. Het werkt inspirerend. En het daglicht geeft je de mogelijkheid om je ogen af en toe wat rust te gunnen. Kijk enkele seconden weg van je scherm naar het uitzicht. Zo krijg je weer een boost aan inspiratie.

Zorg wel niet voor té veel drukte. We worden snel afgeleid door plotse geluiden of bewegingen. Zoals een telefoon die opeens rinkelt of een sirene. Zorg er dus voor dat je ruimte je niet té veel prikkelt. Want daardoor kan je productiviteit afnemen.

Kantoor met uitzicht

5. Leuke lampen

De inrichting van je werkplek heeft een grote invloed op je productiviteit. Ook de verlichting hoort daarbij. Enerzijds zorgt verlichting voor leuke decoratie. Anderzijds is licht ook functioneel.

In een brainstormruimte is het bijvoorbeeld beter om gedimd licht te gebruiken. Dat bevordert de creativiteit. Maar wanneer je je moet concentreren, is feller licht beter. Dat zorgt voor een scherpere focus.

Kantoor met leuke lampen
Ontdek: 4 lichttips voor een productievere werkomgeving

6. Vooral gemak

Naast de decoratieve elementen moet je natuurlijk ook aan de praktische kant denken. Je thuis voelen in je kantoor is belangrijk, maar op de eerste plaats staat dat je makkelijk en aangenaam kan werken in je ruimte. Zet decoratie dus niet in de weg, maar in het zicht.

Zorg dat de spullen die je écht nodig hebt binnen handbereik liggen. Een drukke ruimte is geen rommelige plek. Met behulp van leuke kastjes of wandrekken berg je alles netjes op.

Kantoor met wandkastjes
Lees ook: 6 tips voor een fijne werkplek

(es/em) - Bron: Intermediair / Kantoorartikelen / ZZP Servicedesk

6 april 2022
Anderen bekeken ook