Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 551

Volgende

Hoe divers is de bouwsector?

Een hedendaagse bouwwerf is een smeltkroes van talen en culturen. Ook in bouwopleidingen neemt het aantal studenten van vreemde afkomst flink toe. “Maar op een werfvergadering met de architect en projectleider, merk ik nog weinig diversiteit”, vertelt Anthony Imandt, een Belg van Congolese afkomst en opgeleid als bachelor bouwkunde.
“In 2010 was 7 procent van onze bouwstudenten van vreemde afkomst, vandaag is dat een kwart.” (Peter Gilis, opleidingshoofd bouw bij LUCA-Arts)

Anthony Imandt volgt momenteel een masteropleiding Bouw aan de De Nayer campus in Sint-Katelijne-Waver. Hij heeft al over een bachelor bouw op zak van de hogeschool Sint-Lukas in Brussel (intussen gefuseerd tot LUCA). Zijn vader is van Nederlandse origine, waar hij lang heeft gewoond. Zijn is moeder Congolese. “Ik zie het wel zitten om later werfleider te worden voor grote bouwprojecten. Die variatie spreekt me wel aan. Dan kan je na bijvoorbeeld twee jaar van werf veranderen”, vertelt hij.

Discriminatie

Momenteel volgt Imandt dus nog een masteropleiding. “Studeren doe je best in het begin. Als je echt volop werkt en bijvoorbeeld een gezin hebt, is het veel moeilijker om dat nog te combineren”, vindt hij. Toch heeft hij al wat ervaring, en enkele stage-opdrachten, achter de rug. “Met mijn donkere huiskleur val ik wel op. Ik solliciteerde, onder meer voor vakantiejobs, met mijn cv zonder foto. En als ik dan uitgenodigd werd, en de mensen zagen hoe ik eruit zag, was dat voor hen wel eens een kleine shock. Mijn naam verhult mijn afkomst niet.”

Van discriminatie heeft hij echter nog geen last gehad. ”Zolang je je werk goed doet, valt dat best mee. Bovendien voel ik me niet echt een vreemdeling”, vindt hij. Zijn afkomst heeft ook voordelen. “Met mijn moeder heb ik thuis vooral Frans gesproken. Het feit dat ik de twee belangrijkste landstalen vrij goed beheers, helpt me zeker. Op veel bouwwerven wordt vooral Frans gesproken. Al hoor je ook veel Pools en Portugees.” Een hedendaagse bouwwerf is erg divers qua talen en culturen. Maar op niveau van de coördinatie is het toch anders. “Op een vergadering tussen de werfleider en de architect bijvoorbeeld. Daar merk ik veel minder diversiteit,” stelt Imandt.

Meer allochtone studenten

Dat de sector veel meer personen van vreemde origine aantrekt, merken ze ook op de schoolbanken. “We hebben dat de voorbije jaren erg zien evolueren”, vertelt Peter Gilis, opleidingshoofd bouw van de LUCA-campus Sint-Lukas, die in totaal ongeveer 150 studenten telt. “In 2010 was 7 procent van onze bouwstudenten van vreemde afkomst, vandaag is dat al een kwart”, vertelt hij. “Dat gaat dan om studenten van de tweede of derde generatie, die over het algemeen het Nederlands goed beheersen”, aldus Gilis.

De bachelor-opleiding bouw richt zich op latere jobs als werfleider, technisch tekenaar of calculator, vooral dan voor de grotere, veelvuldige of complexere bouwwerven. “Jobs die ook nog vaak als knelpuntberoep worden bestempeld. Eigenlijk heb je met deze opleiding 100 procent werkzekerheid”, benadrukt Gilis. “Je merkt dat deze generatie van allochtonen ook echt hogerop wil geraken.”

Als enige afstuderen

Helaas blijkt op het vlak van doorstroming het schoentje nog wel eens te knellen. Studenten van vreemde origine hebben het vaak moeilijk om de opleiding tot een goed einde te brengen. Een echte verklaring hiervoor heeft Gilis niet. “Deze studenten zijn over het algemeen erg gemotiveerd, maar ze komen meestal wel uit een eerder technische richting. Soms missen ze wel eens de juiste methodiek of studiediscipline”, stelt hij.

Ook Anthony Imandt beseft, met zijn masteropleiding, dat zijn combinatie van afkomst en parcours eerder uitzonderlijk is. “In mijn huidige master-opleiding ben ik van de twintig medestudenten de enige van vreemde afkomst”, vertelt hij. “Bij mijn bachelor-opleiding zijn we indertijd met een dertigtal studenten begonnen. Daar zaten er vijf bij van vreemde afkomst, waaronder ikzelf. Maar ik ben van die vijf wel de enige van die vijf die de opleiding kon afwerken.”

(wv) 

21 april 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook