Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 722

Volgende

Hervorming opleidingen verzekert instroom Limburgse informatici

Corda Campus
Francis Vos volgt ook zelf de studenten op die bij bedrijven als Fenego en Cegeka praktijkgerichte opleidingen volgen.
Ga ze maar zoeken, de goed opgeleide informatici die quasi direct inzetbaar zijn op de werkvloer... Van overal klinkt de lokroep om sterke studenten zo snel mogelijk in te lijven. Zeker in Limburg, waar door de enorme groei van ICT-bedrijven op de Corda Campus en op andere hotspots, de behoefte aan talent erg acuut is. Hogeschool PXL beseft dat en heeft daarom het hele opleidingspakket hervormd met als voornaamste doel om de arbeidsmarkt te voeden met plug-in werknemers.

“Het is onze opdracht om studenten af te leveren die direct inzetbaar zijn op de werkvloer”, zegt Francis Vos, departementshoofd van het gloednieuwe PXL Digital. “De bedrijven, maar zeker ook onze studenten hebben er alle belang bij dat hun opleiding naadloos aansluit bij de opdrachten die ze in hun latere job zullen krijgen. We noemen het ‘community driven onderwijs’. Vandaar dat wij als hogeschool permanent nadenken over verbeteringen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. We zijn ervan overtuigd dat het klassieke systeem, waarbij een docent vooraan in de klas zijn lesje komt afdreunen, niet de juiste methode is. We kiezen daarentegen voor een doorgedreven samenwerking met bedrijven en onderzoekers.”

Experts

Concreet verzamelt PXL Digital een aantal experts in Innovation Circles. “Daarin wordt nagedacht over doelstellingen op lange termijn. Hoe evolueert de sector? Waar moeten onze bedrijven naartoe en hoe kunnen we als onderwijs daarbij helpen? Moeten er nieuwe opleidingsonderdelen worden ingevoerd of nieuwe afstudeerrichtingen? Die visie wordt vervolgens meegenomen naar Support Groups. Daarin wordt, samen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, concreet het curriculum van de ICT-opleidingen bepaald. Daarna worden er per specialisatie echte experts aan gekoppeld, zodat elk opleidingsonderdeel wordt aangepast aan de actuele noden.”

Fijnmazig

Deze oefening heeft nu geleid tot de oprichting van een nieuw departement: PXL Digital. “Hieronder groeperen we acht specialisaties in Digitale Technologie en Digitale Business”, legt Francis Vos uit.

“Een eerste is de bachelor Elektronica-ICT, die overkomt van PXL Tech. Een tweede is een nieuwe graduaatsopleiding in Internet of Things (IOT), waarin de focus ligt op installaties die aan het internet zijn gekoppeld. Via sensoren en andere meetapparatuur wordt een slim beheer ervan mogelijk. Vervolgens hebben we vier fijnmazige afstudeerrichtingen per specialisatie van de vroegere IT-opleiding: Full Stack (back & front end development), Artificiële Intelligentie & Robotica, Cloud & Security en Software Management. Tot slot voegen we nog twee graduaatsopleidingen toe, met name Programmeren en Systemen & Netwerken. De CVO-opleiding Informatica wordt ‘ingekanteld’ in deze richtingen. Met dit totaalaanbod denken we studenten af te leveren die op alle niveaus in alle ICT-ondernemingen van Limburg hun mannetje kunnen staan.”

Net echt

Erg belangrijk in de visie van PXL Digital is de locatie waar de opleidingen plaatsvinden. “Een aanzienlijk deel van de opleidingen gebeurt bij de bedrijven zelf”, legt Francis Vos uit. “Er worden lessen gegeven door zowel onze docenten als door praktijkmensen. Daarnaast worden onze studenten ingeschakeld voor de concrete uitwerking van projecten voor de bedrijven. En uiteraard zijn er diverse vormen van stages waarin kan geproefd worden van het ‘echte werk’. In het nieuwe gebouw Corda 3 zal ons departement over drie eigen labo’s beschikken: twee voor de richting Elektronica-ICT en één voor de IOT-specialisatie. Door de directe nabijheid van bedrijven die hier in actief zijn, worden nauwe samenwerkingsverbanden mogelijk.”

“Een tweede concept is onze eigen ruimte iSpace op de Corda Campus. Het is een bedrijfsomgeving waar studenten met een eigen badge binnen en buiten kunnen wandelen. Ook ’s avonds en in het weekend kunnen ze er gebruik maken van praktijklokalen, projecttafels, vergaderfaciliteiten, enzovoort. Echt zoals ze later in het bedrijfsleven dat zullen moeten doen. Op de campus Droneport in Sint-Truiden voorzien we een soortgelijke ruimte. En tot slot wordt er voor ons departement een totaal nieuw gebouw opgetrokken langs de ring van Hasselt. PXL Digital zal er over een eigen toren beschikken waar de meer klassikale onderdelen gegroepeerd worden.”

Cluster

Het nieuwe departement zal in totaal zo’n 1.400 studenten tellen. “Hen allemaal op een praktijkgerichte manier vormen in de specialisaties van de toekomst, dat is onze uitdaging. Daarmee dragen we een belangrijk steentje bij aan de groei van de ICT-cluster in onze regio en gaan we de brain drain naar de mastodonten buiten Limburg tegen”, besluit Francis Vos.

(kme) - Foto: (HBvL) 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook