Brugpensioen
Vorige

1 van 16

Volgende

Heb ik recht op een SWT (brugpensioen)?

Om van een SWT (het vroegere brugpensioen) te kunnen genieten, moet je aan welbepaalde voorwaarden voldoen:
#
  • Je moet ontslagen zijn. Als je zelf ontslag neemt of je contract van bepaalde duur loopt ten einde, heb je geen recht op SWT.
  • Je moet recht hebben op werkloosheidsuitkeringen. Concreet betekent dit dat je in de periode van 36 maanden voor je ontslag, minstens 624 werkdagen gewerkt moet hebben.
  • Om in aanmerking te komen voor de SWT-regeling moet er sprake zijn van een collectieve overeenkomst (op sectoraal of ondernemingsniveau) waarin de toegangsvoorwaarden tot het SWT zijn vastgelegd. Indien er geen collectieve overeenkomst bestaat, moet je nagaan of de voorwaarden opgenomen in CAO 17 toepasselijk zijn.

Leeftijds- en loopbaanvereisten

Sinds 1 januari 2012 zijn de leeftijds- en loopbaanvereisten stelselmatig verhoogd. Voor het SWT vanaf 60 jaar op basis van CAO nr. 17 bedraagt de vereiste loopbaan 40 jaar vanaf 2015.

SWT vanaf 58 jaar op basis van een lopende CAO is niet meer mogelijk na eind 2014. Met ingang van 1 januari 2015 wordt de mogelijkheid om tot een SWT toe te treden op 58 jaar mits het aantonen van een lange loopbaan immers afgeschaft. Opgelet, het SWT op 58 jaar mits het aantonen van een zwaar beroep blijft wel nog mogelijk.

Sectoren of ondernemingen die deze mogelijkheid niet reeds voorzagen vóór 1 januari 2012, moeten reeds sinds 2012 rekening houden met de verhoogde leeftijd (60 jaar) en beroepsloopbaan (40 jaar).

Je vindt alle informatie over SWT op de website van het FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

(Laatste update: 06/10/2014) 

In samenwerking met Securex  6 oktober 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook