Vorige

1 van 118

Volgende
Volgend artikel:

5 vragen over je quarantaine als werknemer

Geen zin om te gaan werken? Blijf betaald thuis!

18 augustus 2017
Over baaldagen worden veel nonsens verteld. Wat is een baaldag juist en krijg je voor die dag afwezigheid loon?
geen zin om te werken, neem een baaldag

Wat is een baaldag?

Meestal moet je bij ziekte al vanaf de eerste dag een doktersbriefje hebben. Werkgevers zijn echter vrij om in hun arbeidsreglement hiervan zelf de modaliteiten te regelen. Een bedrijf kan dus bepalen in welke omstandigheden wel en niet een ziektebriefje moet bezorgd worden.

Sommige werkgevers stellen dat hun personeel voor een afwezigheid van één dag door ziekte geen doktersbriefje moet hebben. Dat noemt men een baaldag.

Wie krijgt baaldagen?

In de meeste bedrijven moet je ook voor één dag ziekte een doktersbriefje afgeven. Zeker in de privésector komen baaldagen bijna niet voor. Bij overheidsdiensten bestaan ze soms wel. Zo hebben de statutairen en contractuele ambtenaren van de federale overheid 2 baaldagen per jaar. Pas vanaf de derde afwezigheid van één dag moeten ze een ziektebriefje voorzien.

Voor de volledigheid. Wanneer een werknemer tijdens een lopende werkdag ziek naar huis gaat, is er voor die onderbroken arbeidsdag geen doktersbriefje vereist. Voor een afwezigheid van meerdere dagen is wel altijd een ziektebriefje van de huisarts nodig, ook als er in het bedrijf baaldagen bestaan.

Word ik betaald op een baaldag?

Een baaldag is dus geen carte blanche voor wie eens een dag geen zin heeft om te gaan werken. Een werknemer die niet ziek is, kan geen baaldag nemen. De werkgever kan ook op die eerste dag afwezigheid een controlearts sturen om na te gaan of je wel degelijk ziek bent. Neem je onterecht een baaldag, dan ben je ongewettigd afwezig en ontvang je voor die dag geen loon.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16797 andere jobs