Vorige

1 van 553

Volgende
Volgend artikel:

Wat vindt de jobkandidaat belangrijk in post-Covid-19?

Geen stijging in het aantal individuele beroepsopleidingen

25 juni 2018
“IBO en andere formules van werkplekleren zijn vaak nog onvoldoende bekend. Communicatie hierover is dus erg belangrijk.” (Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg)
De Individuele Beroepsopleiding (IBO) is een populair systeem om kandidaat-werknemers in het bedrijf zelf klaar te stomen voor een job. Toch stagneert het aantal werkzoekenden dat via een IBO-contract in Limburg aan de bak geraakt. Unizo Limburg en VDAB Limburg wijten dit aan de onbekendheid van de maatregel bij de werkgevers, waardoor er veel potentieel voor gesubsidieerde opleidingen verloren gaat.

IBO is in het leven geroepen omdat voor sommige beroepen competenties nodig zijn die niet in de traditionele opleidingen aan bod komen. De nieuwe werknemers worden daarom op de werkplek zelf getraind, met het oog op vaste tewerkstelling eens ze de job onder de knie hebben. Vorig jaar registreerde de VDAB 15.253 van deze IBO-contracten, wat een daling is ten opzichte van 2016. In Limburg bleef het aantal nagenoeg status quo.

"En dat is vreemd", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo Limburg. "Het aantal openstaande vacatures neemt immers toe, en dat komt vooral door een gebrek aan werkzoekenden met de juiste competenties. IBO zou voor hen nochtans een ideale opstap naar een vaste job kunnen zijn."

Bijspijkeren

“Ondanks de stagnerende trend in Limburg, blijft het potentieel van de Individuele Beroepsopleiding erg groot", aldus Bart Lodewyckx. “We merken dat onze kmo's door de krapte op de arbeidsmarkt meer oor hebben naar werkplekleren. Formules waarbij mensen die door een gebrek aan ervaring of kennis niet helemaal aan het gewenste profiel voldoen, op de werkvloer zelf worden bijgespijkerd tot volwaardige collega's, zijn erg populair. Alleen de IBO's stijgen niet evenredig mee."

Volgens de Unizo-baas heeft dat te maken met de onbekendheid van het systeem bij de werkgevers. “We merken dat nog veel kmo-zaakvoerders niet of te weinig vertrouwd zijn met de Individuele Beroepsopleiding. Wij kunnen bij Unizo op vlak van informatieverstrekking allicht nog een tandje bijsteken. Maar we nodigen vooral de VDAB uit om proactief op zoek te gaan naar mogelijk interessante ‘matches’ om succesvolle IBO-trajecten op te starten.”

Kansengroepen

Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg, is het eens dat er meer promotie moet gevoerd worden om IBO onder de aandacht te brengen. "Het zou zonde zijn niet het hele potentieel te benutten, want de kracht en de succesratio van het systeem staan onomstotelijk vast", zegt ze. "Van de werknemers die na hun IBO een normale arbeidsovereenkomst krijgen, is na 12 maanden nog 90% actief bij dezelfde werkgever. Overigens komt bijna de helft van de werknemers die via IBO een job vinden uit een kansengroep (laaggeschoolden, 55-plussers, mensen met een arbeidshandicap, met een migratieachtergrond…). Dat maakt het nog belangrijker om deze formule ruimer bekend te maken."

Volgens Tinne Lommelen bestaan er overigens nog tal van formules van werkplekleren die onvoldoende bekend zijn, zoals de Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO), waarbij werkzoekenden een betaalde opleidingsstage lopen. "Communicatie is dus uiterst belangrijk", besluit de directrice.

(kme)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14256 andere jobs