Startbaan
Vorige

1 van 68

Volgende

Eigen zaak schrikt jongeren af

6 augustus 2019
Meer ondernemerschap is een van de recepten om onze slabakkende economie aan te zwengelen. Maar onze jongeren staan niet te springen om een eigen zaak op te starten: 64 procent durft in crisistijd die sprong niet te wagen. Bovendien is slechts 9 procent ervan overtuigd dat beginnen als zelfstandige in de toekomst gemakkelijker wordt.
Jonge ondernemers
"64 procent zegt in crisistijd geen eigen zaak op poten te durven zetten"

Jongeren willen gemiddeld op hun 22ste aan hun eerste werkervaring beginnen. Een jaartje later hopen ze financieel op eigen benen te staan, aldus het Jeugdonderzoeksplatform. Maar willen ze ooit ook hun eigen baas worden? Die vraag stelde trendbureau Trendwolves in opdracht van zelfstandigenorganisatie Unizo aan 1.089 Belgische jongeren tussen 16 en 25 jaar.

Ruim een derde van de studenten (36 procent) lijkt een toekomst als zelfstandige in elk geval te overwegen. Eerst enkele jaren in loondienst werken om daarna de stap te zetten, vindt een kwart van de studenten een goed idee. Slechts 5 procent ziet zich onmiddellijk na het afstuderen als zelfstandige aan de slag gaan. Bij werkende jongeren kriebelt het (iets) meer om een eigen zaak uit de grond te stampen. Daar is het voor 42 procent een optie, al zegt ook van hen maar 5 procent hoogstwaarschijnlijk zelfstandige te worden.

Grafiek: Perceptie over ondernemen bij jongeren

De crisis zet dan ook een domper op de assertiviteit die nodig is om met een eigen zaak te beginnen. Want zijn zelfstandigen niet het eerste slachtoffer van de crisis? Bijna zes op de tien jongeren zijn die mening toegedaan. Dat de eerste twee maanden van dit jaar volgens Graydon al 1.617 bedrijven failliet zijn gegaan, wakkert het vertrouwen uiteraard niet aan. Integendeel, 64 procent zegt in crisistijd geen eigen zaak op poten te durven zetten.

Grafiek: Hoe zien jongeren hun professionele toekomst  

(ks) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook